4975 vizualizări 21 ian 2011

Noaptea de joi spre vineri a fost una dintre cele mai negre pentru crima organizată de pe Coasta de Est a SUA, după ce o mobilizare masivă a FBI şi a poliţiei din patru state de la Atlantic a dus la arestarea a 127 de mafioţi.
Megaraidul a dus la decapitarea a şapte dintre cele mai cunoscute clanuri. Cinci acţionau în statul New York (Colombo, Gambino, Genovese, Luchese, Bonanno), iar una în New Jersey (DeCavalcante). Cea de-a şaptea, familia Patriarca, opera în zona cunoscută drept New England - cele şase state din colţul nord-estic al SUA (Maine, New Hampshire, Vermont, Massachusetts, Rhode Island şi Connecticut).
Cei reţinuţi în urma unor operaţiuni simultane desfăşurate de 800 de agenţi FBI şi poliţişti din statele New York (NY), New Jersey (NJ) şi Rhode Island (RI) sunt acuzaţi de fapte grave pe care le-au comis de-a lungul ultimelor trei decenii. În aceeaşi seară, un mafiot a fost arestat în statul Florida, iar un altul în Italia.
Împotriva tuturor celor reţinuţi - care reprezintă una dintre cele mai mari "capturi" din istoria FBI - au fost deschise nu mai puţin de 16 dosare, iar condamnările ce îi aşteaptă s-ar ridica la câteva sute de ani de închisoare. Arestarea a 80 dintre ei s-a făcut în baza mandatelor emise de o instanţă din Brooklyn (NY), în timp ce restul au fost puşi sub acuzare în Manhattan (NY), Newark (NJ) şi Providence (RI).

 

Omorau şi jefuiau cu sânge rece


Potrivit relatărilor din presa americană, faptele de care sunt acuzaţi cei 127 de mafioţi aduc prea puţin cu imaginea "romantică" a acestora, din filmul "The Godfather" (1972) al lui Francis Ford Coppola, ci mai degrabă cu cea de indivizi fără scrupule însetaţi de sânge din "Goodfellas" (1990) al lui Martin Scorsese. Inculpaţii şi-au asasinat confraţii într-ale crimei organizate, dar şi multe persoane nevinovate.
Astfel, principalele capete de acuzare formulate în cele 16 dosare vizează: omoruri, extorcări prin utilizarea violenţei fizice sau a ameninţărilor, extorcări legate de activitatea sindicală, incendieri şi trafic de droguri. Acestea se adaugă unor activităţi "specifice" crimei organizate americane încă de la începutul veacului trecut, precum organizarea ilegală de jocuri de noroc şi de stabilimente pentru prostituţie.
Gravitatea faptelor şi numărul celor arestaţi l-a făcut pe procurorul general al SUA (care este şi titularul portofoliului Justiţiei în Cabinetul preşedintelui SUA), Eric Holder să declare că "aceasta este una dintre cele mai mari operaţiuni desfăşurate într-o singură zi contra Mafiei, din istoria FBI".

PLUS: CEI MAI MARI ZECE GANGSTERI din ultima sută de ani FOTOGALERIE


"Ucideri cu adevărat lipsite de sens"


Într-o conferinţă de presă, Eric Holder a descris faptele arestaţilor drept "eliminări de tip mafiot ale presupuşilor rivali", "un omor în timpul unui jaf eşuat" şi "o dublă împuşcare într-un bar, pornind de la o dispută privind vărsarea unui pahar". "Ucideri cu adevărat lipsite de sens", a exclamat procurorul general al SUA.
El a atras atenţia că succesul operaţiunii nu reprezintă decât o etapă din lupta împotriva mafioţilor. "Arestările de azi sunt un pas înainte important şi încurajator, dar realitatea este aceea că bătălia noastră împotriva crimei organizate este departe de a se fi încheiat", a avertizat Holder.
Mafioţii nu mai dau impresia că ar "controla" totul, precum în vremea lui "Dapper Don" John Gotti - "naşul" condamnat în 1992 pentru 13 asasinate şi multe alte infracţiuni, mort în închisoare de cancer la gât în 2002 - dar influenţa lor este puternică. Prin urmare, lupta contra mafiei a fost şi rămâne o primă prioritate", a precizat Eric Holder.

CITEŞTE ŞI: POVESTEA LUI BOBBY OCHELARI, vânat 30 de ani de FBI. De unde vin "poreclele prietenoase" ale fioroşilor gangsteri arestaţi. CINE ESTE PROFESORUL

Cum şi-au împărţit teritoriile asasinii cu porecle "simpatice"


Unii dintre capii mafioţi arestaţi erau cunoscuţi în lumea interlopă mai mult după porecle "simpatice", ceea ce nu înseamnă că erau oameni care ştiau de glumă. Între cele mai haioase nume după care se ascundeau lideri ai clanurilor erau Bobby Glasses (Bobby Ochelari), Vinny Carwash (Vinny Spălătorie auto), Jack the Whack (Jack Pocnitura), Johnny Cash (Johnny Bani Gheaţă) sau Junior Lollipops (Junior Acadele).
Asasinatele lor nu sunt deloc "simpatice", iar celelalte infracţiuni încă erau de natură să afecteze viaţa economică din zonele aflate sub controlul clanurilor. Spre exemplu, clanul Colombo extorca bani de la membri de sindicat din industria cimentului, pe când familiile Genovese şi Gambino îi ţineau sub o ameninţare permanentă pe docherii din portul New Jersey, respectiv Brooklyn.
Până de curând, banii de vacanţă şi ale prime ale sindicaliştilor din porturile menţionate mergeau automat ca "taxă de protecţie" la cele două clanuri. "A plăti tibut mafiei, ca preţ pentru a face afaceri în New Jersey, nu este un cost acceptabil", a spus procurorul federal Paul Fishman, unul dintre cei implicaţi în vasta operaţiune de joi.
Arestările FBI au fost posibile după ani întregi de anchete minuţioase, în care agenţii federali au folosit informatori şi oameni sub acoperire, acceptaţi în rândul clanurilor mafiote. Aceştia şi-au pus viaţa în pericol, participând la discuţii între infractori cu microfoane lipite pe corp. Alte mărturi au fost obţinute de la mafioţi care au promis că vor colabora cu autorităţile, în schimbul unor pedepse reduse.

INFO
Spectaculosul megaraid din patru state americane

  • desfăşurat simultan în patru state: New York, New Jersey, Rhode Island şi Florida
  • 127 de persoane arestate şi pasibile de sute de ani de închisoare
  • reţinerile privesc 16 dosare de infracţiuni grave
  • 800 de agenţi FBI şi poliţişti au participat la raid
  • şapte familii mafiote de pe Coasta de Est au fost "decapitate"

Citește și: