Ioana NICOLESCU
6127 vizualizări 25 iun 2011

Doi dintre cei mai căutaţi criminali din lume de pe lista FBI-ului au fost prinşi în ultimele două luni - Osama bin Laden şi mafiotul James "Whitey" Bulger care a fost arestat în Santa Monica miercuri, scrie the Washington Post.

Timp de 16 ani, "Whitey" Bulger a fost căutat pe cinci continente, povestea sa a ajuns să inspire personajul jucat de Jack Nicholson într-un fim în 2006 - The Departed, regizat de Martin Scorsese. Bulger a fost şeful mafiot al bandei Winter Hill Gang, timp în care a lichidat 19 oameni cărora le-a scos dinţii din gură pentru a nu fi identificaţi, informează the Washington Post.

James "Whitey" Bulger şi Catherine Elizabeth Craig

Marţi, 21 iunie, FBI -ul a încercat o abordare publicitară pentru a-l prinde pe celebrul mafiot - a dat la televizor în 14 oraşe şi a postat pe Facebook şi Twitter poze cu prietena mafiotului - Catherine Elizabeth Craig. Cei doi au dispărut împreună încă din 1995 şi au fost văzuţi de martori în nu mai puţin de 44 de state din SUA. La doar câteva ore după postarea fotografiilor, biroul FBI din Los Angeles a primit un telefon de la o persoană care i-a recunoscut pe cei doi în Santa Monica. Poliţişti şi agenţi FBI au intrat cu forţa în apartamentul lui Bulger şi Elizabeth, unde i-au arestat. Joi, cei doi au apărut la tribunal, James "Whitey" Bulger fiind acuzat de crimă, trafic de droguri şi escrocherie, iar prietena lui, Elizabeth Craig, fiind acuzată că i-a fost complice.

Bulger are şi un frate politician în Masachussetts, democratul William M. Bulger, care a fost nevoit să renunţe la postul de senator în 2003 când a refuzat să vorbească despre fratele său în cadrul unei anchete.


Cine se află pe lista FBI a celor mai periculoşi criminali

Click pentru a mări

Lista celor mai căutaţi criminali din lume a început să fie făcută publică de FBI după succesul unui reportaj realizat de un jurnalist care scria despre cei mai periculoşi criminali din SUA. FBI-ul i-a dat ziaristului nişte nume, pe care acesta le-a pus într-o listă şi le-a făcut publice. Când a văzut reacţia publicului, FBI a hotărât să publice o listă completă a celor mai căutaţi criminali din lume. Lista există din 1950, iar din cei 494 de criminali care au ajuns pe ea, 464 au fost prinşi. Mafiotul James "Whitey" Bulger a fost cel mai bătrân om care a ajuns pe listă, avea 69 de ani când a fost adăugat în august 1999, acum având 81 de ani.

Nu este uşor să ajungi pe lista FBI-ului, agenţi de la 56 de birouri FBI din SUA nominalizează pe cei mai periculoşi criminali de la ei din zonă, iar decizia finală este luată la cel mai înalt nivel al instituţiei. Pe listă se află:

Victor Manuel Gerena - căutat pentru un jaf armat de aproximativ şapte milioane de dolari de la o companie de securitate din Conneticut în 1983. Recompensa pentru prinderea lui este de un milion de dolari.

Eduardo Ravelo - este căpitan în cadrul unei organizaţii criminale din Mexico - Barrio Azteca - şi se pare că este şeful filialei din Juarez, Mexico. Se crede că a avut operaţii estetice pentru a-şi schimba înfăţişarea şi amprentele. Recompensa pentru prinderea lui este de 100.000$.

Robert William Fisher - şi-a omorât soţia şi pe cei doi copii ai săi în aprilie 2001, apoi a aruncat în aer casa în care locuiau în Scottsdale, Arizona. Are un dinte de aur şi merge exagerat de drept cu pieptul înainte din cauza unei probleme cu mijlocul. Recompensa pentru prinderea lui este de 100.000$.

Jason Derek Brown - a omorât un gardian care păzea o maşină blindată la intrarea unui teatru şi a fugit cu banii. Frecventează cluburi de noapte unde vine la volanul unor autoturisme scumpe. Se pare că are tendinţe bisexuale, iar recompensa pentru prinderea lui este de 100.000 $.

Semion Mogilevich - un escroc care a fraierit mii de investitori ai unei companii şi a furat milioane de dolari. Foloseşte un paşaport rusesc, dar se pare că are şi unul israelian, unul ucrainean şi unul grecesc. Recompensa pentru prinderea lui este de 100.000 $.

Joe Luis Saenz - mafiot care a împuşcat pe doi dintre rivalii săi şi se pare că a răpit-o şi pe prietena sa, a violat-o şi a omorât-o în iulie 2008. În octombrie 2008 a mai ucis încă o persoană. Se pare că a declarat că va omorî un poliţist dintre cei care vor încerca să-l aresteze.

Glen Stewart Godwin - în 1987 a fugit din închisoarea Folsom State Prison din California. Vorbeşte spaniola fluent, călătoreşte prin America Centrală şi America de Sud şi se crede că este distribuitor de droguri. Răsplata pentru prinderea lui este de 100.000 $.

Alexis Flores - implicat în răpirea şi uciderea unei fetiţe de cinci ani în Philadelphia. Răsplata pentru prinderea lui este de 100.000 $.

Citește și: