Ion Gaidau - Mediafax
370 vizualizări 4 sep 2012

Un octogenar a decedat de febră denga, marcând reapariţia în Grecia, după 85 de ani, a acestei boli virale transmise de ţânţari, a anunţat marţi Centrul de control şi prevenţie a bolilor (Keelpno), relatează AFP.

Bărbatul, originar din Agrinion, vestul ţării, a decedat pe 30 august la spitalul din Patras, nordul peninsulei Peloponez, a informat Keelpno într-un comunicat.

Febra denga "a fost eradicată de la ultima epidemie cunoscută cu această boală care a afectat ţara în perioada 1927-1928", dar, după 2003, autorităţile sanitare au remarcat apariţia în ţară a ţânţarului-tigru, considerat purtătorul virusului, adaugă Keelpno.

Această insectă tropicală a colonizat aproximativ 20 de ţări europene în 12 ani, în special în jurul Mării Mediteranene, dar şi o parte din Germania, Belgia şi Olanda.

Keelpno a anunţat că va trimite o echipă în regiunea Agrinion pentru a examina mai ales necesitatea pulverizării cu insecticide.

Cazuri izolate de infecţie autohtonă cu virusul febrei denga, potenţial mortală în forma sa mai severă, au fost semnalate în ultimii ani în Franţa şi Croaţia.

Keelpno a lansat, de asemenea, în iulie o alertă în privinţa virusului West Nile, transmis tot de ţânţari, după mai multe cazuri de infecţie semnalate în suburbia Atenei, îndemnând cu această ocazie la măsuri de prevenţie, printre care utilizarea insecticidelor şi îndepărtarea apei stătute.

Citește și: