Teodora Marinescu
1070 vizualizări 21 nov 2018

Mogherini a afirmat, în cadrul unei conferinţe desfăşurate la Bruxelles, că UE nu se va transforma într-o alianţă militară.

"Suntem o uniune politică. Nu există competiţie, nu există menţionarea unei schimbări. Nu vom construi o armată europeană, nimeni nu vorbeşte aici despre o armată europeană", a declarat Mogherini.

Oficialul UE a declarat că Blocul comunitar investeşte pentru a se asigura că statele membre "au capabilităţile de a îşi consolida propriul sistem de Apărare şi abia apoi vor fi mai credibile, mai active în funcţia de furnizatori de securitate în regiune şi în întreaga lume".

 

 

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a afirmat săptămâna trecută că Uniunea Europeană trebuie să înfiinţeze propria armată, pentru a reduce dependenţa de Washington în materie de apărare, denunţând apariţia unor "puteri autoritariste" şi evocând necesitatea apărării Europei de Rusia, China şi chiar Statele Unite.

"Nu vom putea apăra europenii dacă nu decidem să avem o adevărată armată europeană. În faţa Rusiei, care este la frontierele noastre şi care arată că poate fi ameninţătoare, trebuie să avem o Europă care să se poată apăra mai mult de una singură, fără a depinde doar de Statele Unite, şi care să fie mai suverană", a declarat Emmanuel Macron.

Preşedintele Franţei a avertizat, fără a oferi detalii, că există "puteri autoritariste ce reapar şi se reînarmează la frontierele Europei". "Trebuie să ne apărăm de China, de Rusia şi chiar de Statele Unite ale Americii", a adăugat Emmanuel Macron.

 

Emmanuel Macron a răcit şi mai mult relaţia cu Donald Trump, după ce a invocat necesitatea unei „armate europene”. El nu este singurullider care cere acest lucru, având-o ca aliată pe Angela Merkel.

 „Ar trebui să lucrăm pentru înfiinţarea unei armate europene reale”, a declarat Merkel în cadrul unui discurs ţinut în Parlamentul European.

  Preşedintele francez Emmanuel Macron a propus recent înfiinţarea unei armate proprii a Uniunii Europene, pentru a reduce dependenţa de Washington în materie de apărare, denunţând apariţia unor "puteri autoritariste" şi evocând necesitatea apărării Europei de Rusia, China şi chiar Statele Unite.

"Nu vom putea apăra europenii dacă nu decidem să avem o adevărată armată europeană. În faţa Rusiei, care este la frontierele noastre şi care arată că poate fi ameninţătoare, trebuie să avem o Europă care să se poată apăra mai mult de una singură, fără a depinde doar de Statele Unite, şi care să fie mai suverană", a declarat Emmanuel Macron într-un interviu acordat postului Europe 1.

Preşedintele american Donald Trump a criticat vineri planul omologului său francez, catalogând ideea drept „foarte jignitoare”.

„Foarte jignitor, poate că Europa ar trebui mai întâi să îşi plătească partea în cadrul NATO”, a transmis Donald Trump printr-un mesaj postat pe Twitter.

Citește și: