Mihai Draghici
2082 vizualizări 28 feb 2019

Fidesz, formaţiunea la putere în Ungaria, ar putea fi exclusă din Partidul Popular European (PPE) în martie, potrivit unor surse politice citate de cotidianul britanic The Guardian

Pe agenda reuniunii PPE din 20 martie, organizată pentru aprobarea strategiei în campania electorală pentru alegerile europarlamentare, se află şi situaţia partidului condus de premierul ungar Viktor Orban.

Pentru a obţine sprijinul forţelor de centru-dreapta din Ungaria, guvernul lui Orban a lansat o campanie agresivă împotriva Uniunii Europene şi a preşedintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker (care face parte tot din PPE). Într-o scrisoare de o pagină, trimisă prin poştă tuturor cetăţenilor Ungariei, Viktor Orban acuză liderii Uniunii Europene că ”nu au învăţat nimic din groaznicele atacuri teroriste din ultimii ani” şi ”intenţionează să aducă şi mai mulţi migranţi pe continentul european”.

Campania a iritat liderii PPE, cea mai importantă forţă politică din actualul Parlament European, remarcă The Guardian. Partide de centru-dreapta din ţări nordice se alătură criticilor aduse deja de cele din Olanda şi Luxemburg şi intenţionează aplicarea unei proceduri disciplinare împotriva Fidesz.

Petri Sarvamaa, un eurodeputat creştin-democrat din Finlanda, a declarat că Viktor Orbán nu ar trebui să fie membru PPE. "Este evident că partidul Fidesz condus de Orbán nu împărtăşeşte valorile PPE. Eu aş merge chiar mai departe şi i-aş numi o forţă nedemocratică. Fidesz încearcă să macine PPE din interior. Sunt ca un cal troian care subminează grupul nostru politic din Parlamentul European.”

După lansarea campaniei, considerată de Bruxelles ”o ridicolă teorie a conspiraţiei”, şi politicienii germani din PPE şi-au arătat nemulţumirea. Annegret Kramp-Karrenbauer, noul lider al Uniunii Creştin Democrate, consideră că este momentul ca Fidesz să aleagă dacă mai face parte din familia popular europeană. Potrivit Der Spiegel, ea ameninţă să întrerupă legăturile cu formaţiunea din Ungaria, iar cancelarul Angela Merkel a declarat că-şi va arăta în mod clar, în viitoarele discuţii cu Orban, solidaritatea cu Jean-Claude Juncker.

Chiar şi preşedintele PPE, francezul Joseph Daul, care până nu demult era de părere că e mai bine să-l păstreze pe copilul-problemă în familie, l-a condamnat pe Viktor Orban pentru acuzaţiile ”incorecte” la adresa Comisiei Europene.

Cu toate acestea, mai multe partide de centru dreapta, mai ales din Europa Centrală, împărtăşesc opinia lui premierului Ungariei. Deşi Manfred Werner, liderul parlamentarilor PPE, care şi-ar dori să conducă Comisia Europeană după alegerile din mai, este mai îngrijorat de o posibilă ruptură între ţările din vestul UE şi cele din est, a lansat una din cele mai dure critici la adresa Fidesz, după campania anti-UE: ”Nu poţi face parte din PPE şi să îl ataci pe preşedintele CE, care face parte din acelaşi partid.”

Luna trecută, Zoltan Kovacs, purtătorul de cuvânt al guvernului de la Budapesta, a respins ideea că Fidesz ar putea fi exclus din PPE. Totuşi, se pare că liderii PPE, care încearcă de aproape 10 ani să-l aducă pe calea cea bună pe Viktor Orban, au ajuns la limita răbdării.

”În loc să se îmbunătăţească, situaţia din Ungaria devine tot mai deranjantă,” a declarat pentru The Guardian, europarlamentarul suedez Anna Maria Corazza Bildt. ”Observăm distrugerea democraţiei funcţionale şi a statului de drept. Democraţie nu înseamnă doar câştigarea alegerilor, ci şi echilibru şi control, înseamnă libertatea mediei. Cu toată buna credinţă, am încercat de un deceniu să avem un dialog cu guvernul ungar, dar nu vedem nici un rezultat. Este vremea să suporte consecinţele.”

Procedura de suspendare sau de excludere a unei formaţiuni din PPE poate fi iniţiată de liderii populari europeni sau printr-o moţiune semnată de cel puţin şapte partide din cinci ţări diferite.

 

Citește și: