121 vizualizări 6 aug 2011

Fitch şi Moody's au anunţat că nu au planuri imediate de a urma deciza Standard & Poor's (S&P), care a retrogradat calificativul "AAA" al SUA, potrivit BBC, citat de Mediafax.

S&P a retrogradat calificativul pentru credite pe termen lung al SUA cu o treaptă, de la "AAA", maxim posibil, la "AA+". Agenţia a scos, astfel, SUA de pe lista ţărilor considerate cele mai sigure pentru împrumuturi.

Celelalte două mari agenţii de rating, Moody's şi Fitch, au confirmat, în această săptămână, calificativul "AAA" al Statelor Unite. Cu toate acestea, Fitch analizează încă ratingul şi va face un anunţ în acest sens până la sfârşitul lunii august.

Congresul şi preşedinţia SUA au aprobat, la începutul săptămânii, un plan de creştere a plafonului de îndatorare, care prevede şi economii ale cheltuielilor, pentru reducerea deficitului bugetar, de 2.100 de miliarde de dolari.

Suma a fost considerată insuficientă de S&P, care considera că sunt necesare diminuări de cheltuieli de 4.000 de miliarde de dolari.

Congresul SUA a înfiinţat, însă, o comisie specială, care trebuie să identifice, până la sfârşitul anului, reduceri suplimentare de cheltuieli. În timp ce S&P a decis retrogradarea SUA, Fitch şi Moody's aşteaptă rezultatele acestei comisii.

Marius Oncu, marius.oncu@mediafax.ro

Citește și: