Mihai Draghici
1142 vizualizări 11 iul 2017
„Pentru transparenţă totală, pun la dispoziţia tuturor întregul schimb de e-mailuri la care se face referire. Iniţial am vrut să purtăm doar o conversaţie telefonică, dar cum acest lucru nu s-a putut realiza, cei cu care am vorbit au spus că persoana respectivă se va afla la New York şi m-au întrebat dacă sunt de acord să ne vedem", a scris pe Twitter Donald Trump Jr., adăugând că nu s-a ales cu nimic din această întrevedere. 
 
 
 
Pe 3 iunie 2016, un email primit de Donald Trump Jr. arată clar că unul dintre foştii parteneri de afaceri ai tatălui său fusese contactat de un oficial rus de rang înalt care se oferea să furnizeze echipei de campanie a lui Donald Trump date compromiţătoare despre Hillary Clinton.

Documentele „ar incrimina-o pe Hillary şi legăturile ei cu Rusia şi ar fi foarte utile pentru tatăl tău", se arată în emailul trimis de un intermediar de încredere, care adăuga: „În mod evident, sunt informaţii de nivel foarte înalt şi sensibile, dar este o parte a susţinerii Rusiei şi Administraţiei Rusiei pentru domnul Trump".

Donald Trump Jr. a răspuns la email în câteva minute: „Dacă este ceea ce spuneţi, mi-ar plăcea (să le primim - n.r.) spre sfârşitul verii". După patru zile, intermediarul a scris din nou, propunând o întâlnire la New York.

Donald Trump Jr. a acceptat, explicând că probabil va merge alături de „Paul Manafort (şeful echipei de campanie)" şi de „cumnatul" Jared Kushner, devenit unul dintre cei mai influenţi consilieri prezidenţiali.

 

 

Întrevederea a avut loc pe 9 iunie 2016, cu avocatul rus Natalia Veselnitskaya, în Turnul Trump din New York. Potrivit cotidianului The New York Times, informaţiile ar fi fost oferite de Iuri Iakovlevici Ceaika, procurorul-general al Rusiei. Ceaika este prieten cu Natalia Veselnitskaya. Interlocutorul lui Donald Trump jr. în emailuri a fost Rob Goldstone, impresar şi fost jurnalist britanic. Donald Trump Jr. susţine că avocatul rus nu a oferit nicio informaţie compromiţătoare despre Hillary Clinton.

Biroul Federal pentru Investigaţii, Senatul SUA şi Camera Reprezentanţilor au declanşat anchete în cazul ingerinţelor Rusiei în campania electorală şi al presupuselor contacte între apropiaţi ai preşedintelui Donald Trump şi oficiali ruşi. Un procuror special, Robert Mueller, coordonează investigaţiile. Potrivit unor surse, Robert Mueller, „a primit autoritatea de a investiga posibilitatea unei tentative de acoperire" de către Preşedinţia SUA a ilegalităţilor comise de apropiaţi ai lui Donald Trump prin contactele cu oficiali ruşi. John Brennan, fost director al Agenţiei Centrale de Informaţii din Statele Unite, a declarat, în cursul audierilor în Congres, că a fost preocupat de unele interacţiuni între membri ai echipei de campanie a lui Donald Trump şi oficiali ruşi.

Potrivit serviciilor secrete americane, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania de influenţare a rezultatului scrutinului prezidenţial din SUA în scopul facilitării victoriei lui Donald Trump şi în ambiţia de a submina sistemul liberal-democratic occidental.

Citește și: