Andrei Luca POPESCU
3765 vizualizări 3 aug 2014

Zece persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 30 au fost rănite, după ce forţele aeriene israeliene au bombardat o şcoală folosită de ONU drept adăpost pentru refugiaţi, în Fâşia Gaza, la Rafah. Şcoala se află într-o zonă unde au loc lupte între armata israeliană şi militanţii palestinieni, iar în şcoală se refugiaseră sute de civili palestinieni, relatează Reuters.

Este al doilea incident de acest gen în mai puţin de o săptămână, după ce miercuri israelienii au lovit o şcoală folosită de ONU ca adăpost pentru refugiaţi, la Jabalya, iar 15 persoane au murit. Atunci, israelienii şi-au motivat gestul prin faptul că au fost atacaţi cu focuri de mortiere de lângă şcoală.

Atacul are loc în contextul în care armata israeliană îşi reevaluează forţa de ofensivă în teritoriile palestiniene, existând relatări că tancuri şi vehicule blindate israeliene se retrag din Gaza. Israelul îşi va menţine însă presiunea militară pe Hamas, chiar şi după ce va încheia distrugerea în întregime a reţelei de tuneluri folosită de extremişti pentru a intra în Israel şi pentru a transporta armament, a anunţat premierul Benjamin Netanyahu, duminică dimineaţă. Încheierea operaţiunii de distrugere a reţelei de tuneluri a Hamas ar urma să se încheie în maximum 24 de ore, au anunţat oficialii armatei israeliene.

Tot în această dimineaţă, armata israeliană a anunţat că sublocotenentul Hadar Goldin, 23 de ani, care fusese capturat de Hamas vineri, a murit. Soldatul fusese dat dispărut în timpul unei acţiuni de distrugere a unui tunel al Hamas. Alţi doi soldaţi din compania sa au fost ucişi, după ce un atentator sinucigaş şi-a detonat vesta cu explozibil în apropierea lor. Au existat însă speculaţii, susţinute chiar de presa israeliană, că soldatul a fost ucis de fapt în timpul bombardamentelor israeliene de la Rafah, conform Al Jazeera.

Bilanţul ofensivei israeliene care durează de aproape o lună, din 8 iulie, a ajuns la 1.762 de morţi şi 9.212 răniţi în partea palestiniană, conform oficialilor din Gaza. Printre cei morţi se numără 398 de copii şi 209 femei. De partea israeliană au murit 64 de militari şi trei civili, conform rapoartelor israeliene oficiale.

UPDATE: Secretarul General al ONU, Ban Ki Moon, a condamnat acest nou atac al forţelor israeliene asupra unui adăpost folosit de ONU pentru civilii refugiaţi din Fâşia Gaza. „Atacul este încă o încălcare grosolană a legii umanitare internaţionale, care cere clar protecţia de către ambele tabere a civililor palestinieni, a personalului ONU şi a clădirilor ONU, alături de alte clădiri civile. Adăposturile ONU trebuie să fie zone de siguranţă, nu zone de luptă. Forţele de Apărare ale ISraelului au fost informate în mod repetat despre locaţiile acestor zone. Acest atac, alături de alte încălcări ale legii internaţionale, trebuie investigat cu rapiditate, iar cei responsabili să fie traşi la răspundere. Este un scandal moral şi un act criminal”, arată Secretarul General al ONU într-un comunicat de presă.

Şeful ONU face apel la atingerea unui acord pentru armistiţiu şi reluarea negocierilor de la Cairo. „Această nebunie trebuie să înceteze”, mai scrie Ban Ki Moon.

Sursa: BBC.

Negocierile pentru armistiţiu se reiau la Cairo

Negocierile pentru un armistiţiu în conflictul israeliano-palestinian se reiau duminică la Cairo, unde a sosit o delegaţie a Hamas şi a Jihadului Islamic, reprezentanţii Israelului nefiind încă prezenţi, conform Reuters. Israelul acuză Hamas că a încălcat armistiţiul negociat de SUA şi de ONU vineri, acesta fiind motivul pentru care bombardamentele din Gaza au fost reluate şi emisarii israelieni nu au mai fost trimişi la Cairo.

Atingerea unui consens între cele două părţi nu este însă plauzibilă. Israelul vrea o demilitarizare a Fâşiei Gaza, în timp ce Hamas cere retragerea trupelor israeliene şi ridicarea blocadei economice impuse de Israel şi Egipt în Gaza.

Citește și: