Valentin Vidu - Mediafax
7137 vizualizări 24 mar 2016

Trupele sriene au ajuns în "inima" Palmirei, a anunţat joi postul Ikhbariya, controlat de stat, transmiţând însă imagini de la intrarea în oraşul antic, aflat sub controlul SI din mai 2015.

Pe de altă parte un ONG sirian afirmă că lupte au în continuare loc şi în afara oraşului după ce  trupele guvernamentale şi aliaţii lor au reuşit să avanseze rapid miercuri până la portile oraşului.

Postul de televiziun, Ikhbariya a difuzat imagini de la periferia Palmirei şi a anunţat că forţe guvernamentale au preluat controlul asupra unui cartier din vestul oraşului. Un militar a declarat că armata, susţinută de atacuri aeriene ruse, îşi va continua ofensiva dincolo de Palmira.

"Le transmitem acestor luptători înarmaţi că avansăm în Palmira şi dincolo de ea, cu voia lui Allah, către Rakka, centrul bandelor Daesh", a spus el, referindu-se la capitala de facto a grupării jihadiste SI, în nordul Siriei.

Agenţia de stat Sana a difuzat imagini cu avioane de război, elicoptere, focuri de rachete, militari şi vehicule blindate apropiindu-se de oraş. Ofensiva susţinută şi de avioane ruseşti a început la 7 martie. Bătălia pentru Palmira este este crucială pentru amabele tabere deoarece dacă regimul de la Damasc reuşete să recucerească vechiul oraş va prelua controlul asupra întregului deşert sirian şi să se apropie de graniţa cu Irakul. Pe de altă parte dacă SI pierde deşertul care se întinde între Palmira şi frontiera irakiană, rămâne fără o suprafaţă de 30.000 km2, iar teritoriul pe care îl controlează se va reduce cu 30%.

Civilii au început să fugă din oraş după ce luptători SI i-au îndemnat să părăsească localitatea, în timp ce luptele se apropiau, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului. 

Se duc lupte pe străzile Palmirei dar şi în jurul acesteia după ce armata siriană şi rebelii au ocupat  toate înălţimile strategice din jurul Palmirei. Avansarea trupelor guvenamentale este îngreunata şi de furtuna de nisip.

 Palmira considerat ”perla deşertului sirian este un oraş antic înscris de UNESCO în Patrimoniul cultural universal. Din mai 2015 când a ocupat localitatea şi până acum SI a distrus mai multe monumente arheologice inestimabile precum celebrul Arc de triumf, templele lui Bel şi Baalshamin sau turnurile funerare, toate simboluri ale înfloririi acestui oraş în primele secole d.Ch. Aceste acţiuni denunţate de UNESCO drept crime de război. 

 

 

 

 

Citește și: