Gandul.info
Silviu Bănilă
242 vizualizări 29 ian 2018

CNBC a analizat cele mai memorabile discursuri ale liderilor care au luat parte la întâlnirea de la Davos, Elveţia.

Donald Trump

Discursul preşedintelui american Donald Trump a fost unul din cele mai aşteptate momente ale evenimentului din acest an de la Davos. Ultimul lider al SUA care a susţinut un discurs în cadrul evenimentului a fost Bill Clinton, în anul 2000. Trump a făcut declaraţii tranşante în faţa celor prezenţi: „Nu putem avea un comerţ liber şi deschis, dacă unele ţări profită de sistem, în detrimentul celorlalţi”. La începutul săptămânii, Trump a declarat pentru CNBC că „dolarul se va întări şi asta îşi doreşte, un dolar puternic”. Pentru secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, acesta a fost un subiect aprins în cadrul Davos 2018.

Steven Mnuchin

Mnuchin a generat fluctuaţii valutare, după ce a declarat că un dolar mai slab este benefic pentru SUA. Potrivit secretarului Trezoreriei SUA, deprecierea dolarului pe termen scurt „nu este îngrijorarea sa”. „Pe termen lung, credem în aprecierea dolarului”, a mai spus Mnuchin.

Emmanuel Macron

Lăudat de comunitate de afaceri, preşedintele SUA, Emmanuel Macron a promis că va reforma Franţa şi Europa printr-o strategie pe termen mediu, pentru a furniza un drum clar pentru investitori. „Să nu fim naivi, globalizarea trece printr-o criză majoră şi această problemă trebuie combătută de state şi societatea civilă, pentru a găsi soluţii de implementare globală”, a declarat Macron în timpul discursului său.

Angela Merkel

Germania trece printr-un impas politic şi Europa îşi doreşte ca acesta să fie rezolvat într-un timp cât mai scurt. La Davos, cancelarul german Angela Merkel a recunoscut că Germania are o problemă proprie. „Sincer, ţara pe care am onoarea să o reprezint şi unde sunt cancelar are dificultăţi. Polarizarea este un fenomen tot mai prezent la noi în ţară, unul pe care nu l-am mai avut de ani zeci de ani”, a mai spus Merkel.

Narendra Modi

Premierul indian Naendra Modi a vorbit despre „fenomenul îngrijorător” împotriva globalizării şi în sprijinul izolaţionismului. „Forţele protecţionismului se ridică împotriva globalizării, intenţia lor este nu doar să evite globalizarea, dar şi să îi schimbe evoluţia naturală”, a declarat Modi.

George Soros

Miliardarul George Soros crede că SUA riscă un război nuclear cu Coreea de Nord. „Realitatea războiului nuclear este atât de abominabilă, încât preferăm să o ignorăm, dar este reală”, a declarat Soros la Davos. „Într-adevăr, SUA a accentuat riscul războiului nuclear, prin faptul că ignoră o realitate evidentă: Coreea de Nord a devenit o putere nucleară”, a spus Soros.

Lloyd Blankfein

Strategiile politice ale preşedintelui SUA au fost criticate, dar nu toată lumea este împotriva lui Trump. „Aş vrea să vă vorbesc despre multe lucruri care nu îmi plac şi unele care îmi displac profund”, a spus Lloyd Blankfein, CEO-ul Goldman Sachs. „Nu vreau însă să fiu ipocrit. Mi-a plăcut ce a făcut pentru economie” (referindu-se la preşedintele Trump).

Malala Yousafzai

Cea mai tânără câştigătoare a unui premiu Nobel şi totodată o activistă convinsă, Malala le-a vorbit liderilor de la Davos despre drepturile femeilor, care pot fi asigurate prin educarea băieţilor încă din şcoală. „Educaţia tinerilor despre drepturile femeilor este crucială. Când vorbim despre feminism şi drepturile femeilor, vorbim de fapt cu bărbaţii. Trebuie să-i învăţăm pe băieţei cum să devină bărbaţi”, a spus Malala la Davos.

Christine Lagarde

„Chiar şi fără testosteron, putem produce o energie pozitivă, constructivă”, a declarat directorul Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, cu ocazia summitului de la Davos. Lagarde a fost una dintre cele şapte femei din consiliul Davos din 2018, vorbind despre drepturile acestora, inclusiv despre egalitatea pe piaţa muncii.

Ruth Porat

Ruth Porat, directorul financiar al companiei tehnologice Alphabet, a avut un mesaj simplu pentru liderii de afaceri: ascultaţi-vă angajaţii. „Noi facem ceva la Alphabet, la Google şi aş încuraja toate companiile din toate industriile să organizeze şedinţe cu întregul personal - unde toată lumea este încurajată să pună întrebări şi chiar fac acest lucru”, a spus Porat.

Citește și: