Andreea Romanovschi - Mediafax
2151 vizualizări 17 sep 2012

Fostul ambasador american în Israel Martin Indyk a anticipat, într-un interviu acordat postului de televiziune CBS, că o confruntare a Statelor Unite cu Iranul ar putea avea loc în 2013.

"Mă tem că 2013 va fi un an în care vom avea o confruntare militară cu Iranul" a declarat el, duminică, în cadrul emisiunii "Face the Nation".

Invitat la emisiune alături de o serie de experţi în politică externă, fostul ambasador a afirmat că deocamdată nu a sosit vremea ca SUA să treacă la o acţiune militară. "Iranul nu are o armă nucleară" a declarat el, adăugând că deşi mai este timp, "nu este foarte mult timp".

Cât despre disputa privind Iranul dintre premierul israelian Benjamin Netanyahu şi preşedintele Barack Obama, Indyk a declarat că nu crede că "diferenţa referitoare la acest subiect dintre Netanyahu şi Obama este mare, în termeni legaţi de angajamentul preşedintelui de a nu permite Iranului să se doteze cu arma nucleară".

Despre insistenţa Israelului ca SUA să traseze o "linie roşie" pe care Iranul nu are voie să o treacă, Indyk a spus că "nu este o solicitare rezonabilă. Ideea unei linii roşii – de fapt, un ultimatum – reprezintă ceva la care niciun preşedinte nu ar recurge".

Citește și: