Ioana Bojan
31231 vizualizări 15 oct 2015

Fostul premier al Republicii Moldova, Vlad Filat (PDLM), a fost reţinut pentru 72 de ore de procurorii anticorupţie, fiind acuzat de corupere pasivă şi trafic de influenţă. De asemenea, în cursul serii magistraţii au descins la sediul PDLM şi acasă la Filat pentru a efectua percheziţii.

Parlamentul moldovean a votat joi pentru ridicarea imunităţii parlamentare a fostului premier Vlad Filat, acuzat de implicare în fraudele de la Banca de Economii (BEM), relatează site-ul Unimedia.info.

Pentru ridicarea imunităţii deputatului Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat (PLDM), au votat 79 din totalul de 101 parlamentari.

Procurorul general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, a cerut joi ridicarea imunităţii parlamentare a fostului premier Vlad Filat, pentru ca acesta să poată fi anchetat, fiind acuzat de implicare directă în fraudele de la Banca de Economii (BEM).

"Vin cu o solicitare care nu a mai fost în istoria Republicii Moldova, privind punerea în învinuire a deputatului PLDM, Vladimir Filat. Avem probe concludente despre implicarea lui Filat în comiterea fraudelor de la Banca de Economii, prejudiciul fiind estimat la sute de milioane de euro. Este o crimă deosebit de gravă, fiind implicat şi în distrugerea probelor", a spus Corneliu Gurin.

Totodată, liderul PLDM este învinuit că în perioada în care a îndeplinit funcţia de premier, a primit 60 de milioane de dolari de la directorul Dufremol, Ilan Shor. Potrivit sesizării, exercitând funcţia de premier, Filat ar fi primit de la Ilan Shor bunuri pentru a înceta controalele la Dufremol, pentru a-l numit consul onorific în Federaţia Rusă, dar şi pentru a acorda dreptul de comercializare a produselor petroliere.

De asemenea, Vlad Filat ar fi pretins bunuri şi mijloace băneşti în valoare de peste 190 de milioane de dolari de la Shor, pentru a determina funcţionarii publici din Guvern, dar şi din alte structuri de stat, să ia decizii şi să adopte acte normative necesare asigurării emisiei suplimentare de acţiuni de la BEM, fără participarea statului, fapt ce a generat diminuarea pachetului de acţiuni a statului până la 33,3%, plus o acţiune şi preluarea controlului asupra BEM de către Ilan Shor.

"Ţinând cont de gravitatea faptelor cercetate, există bănuiala rezonabilă că Vladimir Filat, făcând uz de imunitatea parlamentară deţinută, va întreprinde acţiuni de împiedicare a procesului de administrare a probelor prin influenţarea martorilor, distrugerea sau tăinuirea probelor, a materialelor relevante cazului sau sustragerea cu rea-voinţă de a se prezenta organului de urmărire penală", se menţionează în sesizare.

La rândul lui, în faţa Parlamentului, Vlad Filat a acuzat că procuratura este condusă politic şi că dosarul său are legătură cu intenţia unuia dintre liderii Partidului Democrat, influentul om de afaceri Vlad Plahotniuc, de a declanşa alegeri anticipate.

„Chem fiecare cetăţean al acestei ţări să nu mai recunoască această Procuratură condusă politic, acest aşa-numit Centru Naţional Anti-PLDM - astăzi, mâine o să fie anti-Partidul Comuniştilor şi el deja este anti-Partidul Socialiştilor şi va fi împotriva a tot ce înseamnă interesul pe care îl reprezintă ei - această justiţie controlată, cu decizii ale instanţelor de judecată luate înainte ca procesul să înceapă. [...] Şi vă rog frumos să nu faceţi feţe că nu e aşa”, a declarat Filat, conform deschide.md.

Citește și: