Gandul.info
Cristina ANDREI
1193 vizualizări 5 dec 2017

UPDATE: Odată eliberat şi înconjurat de susţinători, Saakaşvili a făcut apel pentru organizarea unor proteste care să ducă la demiterea lui Petro Poroşenko din funcţia de preşedinte al Ucrainei.

„Vă îndemn să începeţi un protest paşnic pentru a-l îndepărta pe Poroşenko. Nu ar trebui să vă fie frică", a zis Saakaşvili cu ajutorul unei portavoci.

La doar câteva ore de la reţinerea fostului preşedinte georgian, jandarmii au fost trimişi la faţa locului, însă au eşuat să ajute duba poliţiei să se mişte.

Protestatarii au început, de asemenea, să construiască o baricadă din anvelope, lemne şi pietre, o formă tradiţională de protest în Kiev, amintind scenele de la protestele ucrainene din 2013-2014.

Mihail Saakaşvili a condus apoi câteva sute de protestatari spre Parlament, cu un steag în culorile statului ucrainean în jurul gâtului, adăugând că „îşi va da viaţa pentru libertatea Ucrainei".

Potrivit agenţiei ruse de presă TASS, susţinători lui Saakaşvili au reuşit să-l elibereze prin forţarea uşilor din spate ale dubei de poliţie.

Procuratura şi poliţia au refuzat să comenteze imediat despre evadarea fostului preşedinte georgian.

Este cel mai recent scandal dintr-o lungă serie în care sunt implicate, pe de-o parte, autorităţile de la Kiev, pe de altă parte Saakashvili, care a fost desemnat guvernator regional în 2014, după protestele din Maidan, dar apoi a ieşit, însă, rapid din graţiile aliatului său consacrat, preşedintele Petro Poroshenko.

„Unităţile speciale l-au arestat pe Mihail Saakaşvili de pe acoperişul casei sale", a declarat parlamentarul ucrainean Victor Chumak pentru postul Public TV.

„Saakaşvili este acuzat de încercare de răsturnare a sistemului constituţional", a spus Pavel Bogomazov, avocatul fostului preşedinte georgian.

Serviciul Special de Securitate a întreprins marţi percheziţii la locuinţa lui Saakaşvili.

Susţinătorii fostului preşedinte georgian încearcă să împiedice forţele de securitate care încearcă să-l transporte pe acesta la un centru de detenţie. Există informaţii privind incidente în apropierea vechiului în care se află Saakaşvili.

Serviciul Special de Securitate din Ucraina a emis un comunicat în care indică faptul că Saakaşvili a fost pus sub acuzare pentru "complicitate cu membrii unor organizaţii criminale şi tăinuirea activităţii acestora". În cazul în care este găsit vinovat, fostul preşedinte georgian riscă până la cinci ani de închisoare, potrivit agenţiei Tass.

Cel puţin 200 de susţinători ai lui Saakaşvili continuă să blocheze străzile din jurul casei sale. Poliţia încearcă să elibereze străzile şi cel puţin o persoană a fost rănită în cursul confruntărilor.

Aflat pe acoperişul casei sale, Saakaşvili s-a adresat susţinătorilor săi, acuzându-l pe preşedintele ucrainean Petro Poroşenko că este un trădător şi un hoţ, potrivit agenţiei de ştiri Reuters.

„Ce fac ei este o nelegiuire în ochii întregii lumi", a spus Saakaşvili în timp ce era dus cu cătuşe pentru a fi transportat la un centru de detenţie. "Îi îndemn pe toţi ucrainenii să iasă pe străzi şi să-i alunge pe hoţi", a adăugat politicianul.

În 2016, Mihail Saakaşvili şi-a dat demisia din funcţia de guvernator al regiunii Odesa, şi l-a acuzat pe Poroşenko de corupţie, în timp ce Preşedinţia de la Kiev speculează că acesta încearcă să obţină înlăturarea de la putere a lui Poroşenko.

Citește și: