Teodora Marinescu
5341 vizualizări 1 dec 2018

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă, un mesaj de condoleanţe preşedintelui american Donald Trump, în urma trecerii în nefiinţă a lui George H. W. Bush, evocând rolul acestuia în transformările democratice radicale în Europa de Est.

„Am aflat cu profundă tristeţe despre trecerea în nefiinţă a celui de-al 41-lea Preşedinte al Statelor Unite ale Americii, Onorabilul George H. W. Bush. În aceste momente grele, adresez condoleanţe dumneavoastră, familiei îndurerate şi întregii naţiuni americane, care a pierdut un mare lider şi un adevărat om de stat. Preşedintele George H. W. Bush a lăsat o moştenire politică deosebit de valoroasă, inclusiv pentru Europa de Est şi România, influenţând în mod capital destinele ţărilor care făceau parte din blocul sovietic. Prin viziunea sa curajoasă şi angajamentul său politic a contribuit decisiv la încetarea Războiului Rece şi a determinat transformări democratice radicale în Europa de Est. Datorită eforturilor sale neobosite, România, alături de celelalte state din blocul sovietic, şi-a regăsit libertatea şi şi-a început drumul pe calea integrării europene şi euro-atlantice, revenind în familia de valori căreia îi aparţinea în mod natural.”, se arată în mesajul preşedintelui României, Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat, totodată, că Preşedintele George H. W. Bush a fost un bun prieten al ţării noastre, punând bazele a ceea ce peste ani urma să se transforme într-un Parteneriat Strategic profund şi valoros între Statele Unite ale Americii şi România.

Decesul fostului preşedinte american a fost anunţat printr-un mesaj postat pe Twitter de purtătorul său de cuvânt, Jim McGrath. Cauza morţii nu a fost încă făcută publică, dar acesta anunţase încă din anul 2012, că suferă de o formă a bolii Parkinson. Soţia fostului preşedinte republican, Barbara Bush, a murit pe 17 aprilie 2018.

”Jeb, Neil, Marvin, Doro şi eu suntem îndureraţi să vă anunţăm că, după 94 de ani remarcabili, tatăl nostru drag a decedat. George H.W. Bush a fost un om de cel mai bun caracter şi cel mai bun tată pe care un fiu sau o fiică şi l-ar fi putut dori. Întreaga familie BUSH este recunoscătoare pentru compasiunea celor care l-au îngrijit şi celor care s-au rugat pentru tata şi pentru mesajele de condoleanţe ale prietenilor şi cetăţenilor”, a scris George W.Bush, la moartea tatălui său.

Citește și: