Teodora Marinescu
Tudor Ionescu
357 vizualizări 18 mai 2018

"Este extraordinar că Serghei Skripal s-a simţit suficient de bine încât să fie externat din spital", a declarat directorul spitalului, Cara Charles-Barks.

"Deşi aceşti pacienţi au fost externaţi, dreptul lor la confidenţialitate rămâne valabil şi ne opreşte din a da mai multe detalii privind tratamentul pe care l-au primit", au explicat oficialii spitalului.

La 4 martie, Serghei Skripal şi fiica lui de 33 de ani, Iulia Skripal, au fost găsiţi inconştienţi în oraşul Salisbury, situat la circa 100 kilometri vest de Londra. Ulterior, s-a constat că fuseseră victimele unei otrăviri cu noviciok, o neurotoxină de tip militar, dezvoltată de Uniunea Sovietică în anii 70 şi 80. Guvernul Marii Britanii a pus atacul pe seama ordinelor venite din Federaţia Rusă (care a respins acuzaţiile).

La începutul lunii aprilie, Iulia Skripal a ieşit din comă, însă tatăl ei a mai rămas în stare critică, existând temerea în rândul medicilor că ar putea suferi leziuni cerebrale, chiar şi în eventualitatea în care ar supravieţui.

Iulia Skripal a refuzat, ulterior, să se vadă atât cu membri Ambasadei Ruse de la Londra, cât şi cu verişoara ei, Viktoria Skripal, bănuită de legături cu Kremlinul. Asta după ce, într-un interviu acordat ziarului britanic The Sunday Telegraph, Viktoria Skripal ar fi afirmat că Iulia nu şi-ar dori nimic mai mult decât să se întoarcă la Moscova şi că starea ei ar fi fost, de fapt, rezultatul unei intoxicaţii alimentare. Afirmaţiile au fost, ulterior, respinse de Iulia Skripal.

Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani, este un fost colonel din cadrul Directoratului Principal de Spionaj (GRU), serviciul militar rus de informaţii.

Citește și: