Mihai SCHIAU
10223 vizualizări 23 iul 2011

UPDATE Martorii au descris focuri de armă în două părţi diferite ale insulei. Teoria unui complice nu este infirmată de poliţia norvegiană

Potrivit relatărilor din presa norvegiană, mai mulţi martori au descris focuri de armă în două zone diferite ale insulei, într-o parte fiind vorba despre un atacator armat cu un pistol, iar în cealaltă despre un bărbat armat cu o puşcă, informează The Daily Mail. La ora actuală nu se ştie dacă cele două arme erau ale aceluiaşi suspect sau dacă acesta ar fi putut avea un complice.

"Nu există dovezi concrete ale unui al doilea atacator, însă nu excludem niciun fel de posibilitate", a declarat un reprezentant al poliţiei.


UPDATE Suspectul arestat în cazul atacurilor de la Oslo cooperează cu poliţia

Suspectul arestat în cazul celor două atacuri comise vineri la Oslo cooperează cu poliţia, afirmând că vrea să se explice, a declarat Roger Andresen, un adjunct al comandantului poliţiei, în cadrul unei conferinţe de presă, transmite CNN.

Poliţia l-a pus sub acuzare pe cetăţeanul norvegian arestat, în vârstă de 32 de ani, pentru ambele atacuri, soldate cu cel puţin 91 de morţi, relatează BBC News Online.

Potrivit agenţiei naţionale de presă norvegiene NTB, citată de BBC News Online, poliţia anchetează pentru a determina dacă atacurile au fost comise de un singur bărbat sau dacă acesta a avut ajutoare.

Ioana Bojan, ioana.bojan@mediafax.ro


Identitatea norvegianului de 32 de ani, care a fost arestat sub acuzaţia că a detonat o maşină-capcană în centrul oraşului Oslo şi a împuşcat mai mulţi adolescenţi pe o insulă de vacanţă de lângă capitală, a fost dezvăluită. El se numeşte Anders Behring Breivik, scrie Daily Mail.

Bărbatul, care are 1,82 metri înălţime şi păr blond, a ajuns pe insula Utoya îmbrăcat în poliţist şi a deschis focul asupra mai multor adolescenţi, după ce i-a chemat pe aceştia vorbind într-un dialect norvegian, relatează presa din această ţară.


GALERIE FOTO: Tragedia din Norvegia, în imagini

VIDEO: Tânărul care a stat faţă în faţă cu atacatorul din Norvegia: "Urla că ne va omorî pe toţi". Cum a reuşit el să scape "acoperindu-se de cadavre"

BREAKING NEWS: 87 de MORŢI şi zeci de răniţi, în urma ATACURILOR DIN NORVEGIA. UN barbat de 32 de ani a fost ARESTAT. IMAGINI ŞOCANTE

Atacatorul este descris de autorităţi drept un extremist de dreapta, iar pe profilul de Facebook şi-a trecut la rubrica religie "creştin" şi la opţiunea politică "conservator", scrie New York Times. Îi place să joace World of Warcraft şi să citească "Prinţul" lui Machiavelli şi "1984" de George Orwell. "O persoană care are o credinţă egalează forţa a 100.000 de oameni care au doar interese", a postat duminica trecută Breivik pe contrul său de Twitter. Potrivit unor informaţii, Breivik ar fi fost mason.

Presa din Norvegia îl descrie pe Anders Behring Breivik drept un "singuratic", care locuia cu mama lui într-o suburbie bogată din vestul oraşului Oslo. Bărbatul de 32 de ani avea o educaţie aparte şi era pasionat de vânătoare.

Pe reţelele de socializare, Breivik a scris că este pasionat de culturism şi de masonerie. După ce a crescut în Oslo şi a studiat la Şcoala de Management din oraş, Breivik s-a mutat într-o zonă rurală, unde a deschis o fermă organică, numită Breivik Geofarm, în care cultiva în special pepeni. Anchetatorii bănuiesc că Breivik a pregătit compoziţia bombelor la ferma sa şi că unul dintre ingrediente a fost îngrăşământul chimic.

Pe lângă fermă, Breivik mai deţine şi un apartament în Oslo, spun autorităţile. Poliţia percheziţionează apartamentul din Oslo al suspectului. Bărbatul nu are pregătire militară specială, el făcând doar stagiul militar obligatoriu în Norvegia.

Presa norvegiană face public un amănunt relevant: Breivik a fost membru al organizaţiei de tineret a Fremskrittspartiet, partid din opoziţie, rival al laburiştilor. Reamintim, în acest context, că, pe insula de lângă Oslo, se desfăşura şcoala de vara a organizaţiei de tineret a partidului laburist.

Ofiţerul de poliţie Roger Andersen a declarat: "Atacatorul ne-a spus răspicat că vrea să îşi explice gestul".

Mai mulţi martori susţin că l-au văzut pe bărbat plimbându-se în locul unde au avut loc exploziile, cu două ore înainte de incidentul de pe insulă.

În total, 84 de persoane şi-au pierdut viaţa în atacul armat, iar alte şapte, în urma exploziilor de lângă clădirea Guvernului, din Oslo.

Poliţiştii ajunşi pe insula Utoya au spus că atacul a avut "dimensiuni catastrofale" şi a fost "opera unui nebun".

Un ofiţer a declarat că suspectul a acţionat de unul singur în ambele atacuri şi că nicio organizaţie teroristă internaţională nu are legătură cu lucrurile petrecute în Norvegia.

Atacatorul a ajuns pe insulă cu un pistol şi o puşcă automată

Pe insulă, mulţi dintre adolescenţi au încercat să scape fie înotând către capitala Oslo, fie ascunzându-se în copaci.

Unii martori declară că suspectul de 32 de ani le-ar fi spus adolescenţilor: "Veniţi aici". Alţii spun că l-au auzit zicând că "acesta este doar începutul".

Un ofiţer de pază de pe insula Utoya spune că suspectul s-a deplasat pe insulă într-o dubiţă argintie şi că acesta purta vestă antiglonţ şi avea un pistol şi o puşcă automată.

Se pare că atacatorul le-ar fi spus celor de pe insulă că a fost trimis să ajute la sporirea măsurilor de securitate, după explozia din centrul oraşului Oslo. Atacatorul este descris de autorităţi drept un extremist de dreapta, iar pe profilul de Facebook şi-a trecut la rubrica religie "creştin" şi la opţiunea politică "conservator", scrie New York Times. Îi place să joace World of Warcraft şi să citească "Prinţul" lui Machiavelli şi "1984" de George Orwell. Potrivit unor informaţii, Breivik ar fi fost mason.

Autorităţile norvegiene spun că atacurile de vineri reprezintă "cea mai mare atrocitate la care Norvegia este supusă, de la al Doilea Război Mondial încoace".

Citește și: