Mihai SCHIAU
312 vizualizări 22 mar 2011

O fotografie rară, publicată astăzi de Casa Albă, îl arată pe preşedintele Barack Obama vorbind la telefon, într-un cort, scrie BBC. Acel cort este, de fapt, o "zonă mobilă de securitate" în care oficialii pot purta discuţii secrete în timp ce se află în deplasări. În fotografie, Barack Obama, aflat în Brazilia, este ţinut la curent cu situaţia războiului din Libia.

Casa Albă spune că respectivele corturi sunt unele dintre cele mai sigure locuri de pe Pământ în care se pot purta conversaţii. Dispozitivele, numite facilităţi informaţionale compartimentate (SCIF), sunt izolate fonic şi nu permit înregistrarea convorbirilor care se desfăşoară în interior pe telefon sau pe internet.

SCIF-urile pot fi camere dintr-o clădire sau facilităţi mobile care urmează un lider american în deplasările sale. În interiorul acestora, el poate avea conversaţii secrete sau poate vedea documente clasificate, fără grija că este urmărit de cineva.

Obama şi-a instalat cortul în camera de hotel

Când a izbucnit războiul din Libia, adică sâmbătă dimineaţă, preşedintele Barack Obama se afla într-o deplasare în Brazilia, pregătită cu mult timp înainte.

Pentru ca Barack Obama să poată vorbi cu unii dintre înalţii demnitari americani - printre care secretarul de Stat, Hillary Clinton, şi secretarul Apărării, Robert Gates - staff-ul preşedintelui a ridicat cortul chiar în mijlocul camerei de hotel.

În fotografia publicată de Casa Albă, se poate observa că preşedintele şi doi dintre consilierii săi sunt grupaţi în jurul unui videotelefon, în ceea ce pare a fi un cort banal (de culoare albastră). Pe jos, se poate observa covorul înflorat din camera de hotel.

Corturile, "doar" 99,9% sigure

"Când un preşedinte călătoreşte în altă ţară, echipa sa vizitează locul înainte şi stabileşte toate detaliile, inclusiv unde va fi amplasat cortul", explică Mark Pfeifle, unul dintre foştii consilieri ai lui George W. Bush, pe vremea când acesta era la Casa Albă.

În primul rând, amplasarea cortului trebuie să ţină seama de ferestre sau de aglomerările mari de oameni (în mod evident, cortul trebuie amplasat cât mai departe de acestea). Apoi, trebuie verificat dacă SCIF-ul este 100% sigur, spune Pfeifle.

"Trebuie să ne asigurăm că undele emise de telefoanele mobile, radiourile şi laptopurile din cort nu ajung afară", susţine Phil Lago, consultant pe probleme de securitate şi fondator al unei companii care face astfel de corturi.

Pentru ca acest lucru să fie posibil, cortul este "învelit" într-un "inel de unde electronice". Inelul blochează orice alt semnal în afara celui prin care comunică preşedintele şi care este transmis unui satelit special.

"Mereu în clădire se poate afla cineva cu un dispozitiv de ascultare la distanţă. Dar, odată instalat cortul, preşedintele poate fi sigur că discuţiile sale vor fi 100% private", spune Lago. "De fapt nu sută la sută, ci 99,9%, deoarece căutăm constant să creştem securitatea din interiorul unui SCIF", adaugă consilierul.

În cort se intră pe bază de coduri PIN, amprente şi insigne speciale

Cortul nu are ferestre, este realizat dintr-un material secret (despre care se ştie doar că împiedică radiaţiile să treacă prin el) şi este "echipat" cu un sistem de avertizare în cazul în care nu este închis etanş.

SCIF-urile sunt protejate de bodyguarzii preşedintelui, iar accesul în interiorul lor se face pe baza mai multor coduri PIN, a amprentelor şi a unor insigne.

Dacă în corturile mobile au loc conversaţii strict secrete, există şi corturi fixe, mult mai bine protejate (în sensul că au pereţii rezistenţi la bombe), în care pot avea loc întâlniri la nivel înalt.

Unul dintre puţinele lucruri care nu este secret la aceste corturi este preţul: între 200 şi 5.000 de dolari pe metru pătrat, în funcţie de locul unde este amplasat.

Citește și: