23 vizualizări 15 dec 2009

Nouă din zece francezi nu s-au vaccinat împotriva virusului gripal AH1N1, iar 78% nici nu au de gând să o facă, în ciuda campaniei guvernamentale susţinute, care avertizează cu privire la pericolele "gripei noi". În cazul celor care nu vor să se vaccineze, 73% invocă "frica de efectele secundare" ale vaccinurilor.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Franţa este singurul stat din Europa Occidentală unde pandemia avansează, în timp ce valul gripal a atins deja apogeul şi se află în descreştere în state precum Belgia, Germania, Irlanda, Islanda, Olanda, Spania şi Portugalia. O "tendinţă de diminuare" a îmbolnăvirilor se remarcă în Norvegia, Suedia şi Danemarca, a observat OMS.

Nici în condiţiile în care experţii îi consideră o "ţintă" predilectă a AH1N1, francezii nu se tem de virus, ci de vaccinare, a remarcat Le Figaro, citând un sondaj asupra 12.000 de internauţi. Cel puţin 95% dintre ei au declarat că au auzit de "gripa nouă" şi că aceasta este subiect de conversaţie curentă în mediile frecventate.

Totuşi, cei mai mulţi se declară "mai degrabă insuficient informaţi", fie de către autorităţi (59%), fie de către cadrele medicale (56%). Deşi mass-media franceze scriu zi de zi despre pandemie, 69% dintre cei care au făcut obiectul sondajului consideră că nu primesc "informaţii corecte" privind gripa.

Citește și: