Gandul.info
Mihai Draghici - Mediafax
Alina Matis
1335 vizualizări 14 iul 2013

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, afirmă că relansarea economică există, deşi creşterea economică este într-un punct mort, conform interviului televizat despre starea naţiunii acordat cu ocazia Zilei Naţionale, relatează AFP.

Hollande a promis că va combate "pesimismul" francezilor, afirmând că economia se va relansa în următoarele luni, fără însă a vorbi de măsuri concrete. "Eu lupt, nu pot inventa alte măsuri, nu există magie, ci voinţă, strategie, coerenţă. Francezii trebuie să renunţe la pesimism, care depăşeşte nivelul ţărilor aflate în război. Creşterea economică există; producţia industrială este pe cale să fie relansată", a spus Hollande în interviul acordat de la Palatul Elysée.

În altă ordine de idei, François Hollande a exclus posibilitatea exploatării gazelor de şist în Franţa. "Cât timp voi fi eu preşedinte, nu va exista nicio exploatare a gazelor de şist în Franţa. O lege din 2011 interzice utilizarea metodei fracturării hidraulice", a reamintit preşedintele în interviul difuzat după încheierea paradei militare organizată de Ziua Naţională a Franţei.

Pe acelaşi subiect s-a pronunţat, zilele trecute, şi premierul Jean-Marc Ayrault, în timpul unei conferinţe de presă cu Victor Ponta. În contextul unor voci disidente din cabinetul său pe subiectul gazelor de şist, Ayrault a subliniat că există o singură politică a guvernului francez, aceea a neautorizării unor astfel de exploatări.

Totodată, reacţionând la accidentul feroviar soldat cu şase morţi şi zeci de răniţi, Hollande a declarat că Franţa trebuie "să facă mai mult pentru întreţinerea liniilor clasice în loc să privilegieze tronsoanele de mare viteză".

"Prima concluzie pe care o tragem este că, prin investiţiile din următorii ani, trebuie să avem ca prioritate întreţinerea liniilor clasice", a subliniat Hollande.

Citește și: