Gandul.info
Mihai Draghici - Mediafax
197 vizualizări 4 dec 2017

Administraţia Emmanuel Macron va cere marţi Consiliului miniştrilor europeni de Finanţe să analizeze proiectul de reformă fiscală adoptat în Congresul SUA, avertizând că există riscul penalizării companiilor europene.

"Dacă acest proiect se va concretiza, există riscul apariţiei unor dificultăţi grave", au declarat surse din cadrul Ministerului francez al Economiei şi Finanţelor.

"Trebuie să le semnalăm autorităţilor americane că se va ajunge la o dezbatere complicată dacă vor persista pe acest drum", au adăugat funcţionarii citaţi.

Ministerul francez al Finanţelor este preocupat că Administraţia Donald Trump va putea impozita operaţiunile companiilor europene cu sedii în Statele Unite prin cote stabilite în plus faţă de profiturile realizate pe teritoriul american.

"Vor fi dispoziţii foarte diferite de cele existente în prezent şi de ceea ce este prevăzut în convenţiile fiscale internaţionale", a explicat un oficial francez.

Camera Reprezentanţilor şi Senatul Statelor Unite au aprobat proiecte de reformare a Codului fiscal care prevăd diminuarea substanţială a cotei de impozitare pentru companii şi reduceri modeste pentru persoane fizice. Versiunile vor trebui să ajungă la procedura de mediere. Ulterior, textul de lege comun va trebui aprobat din nou de Camera Reprezentanţilor şi de Senat înainte de a fi promulgat de preşedintele Donald Trump. Planul de reforme fiscale, cel mai amplu din ultimele trei decenii, introduce patru cote de impozitare pentru persoanele fizice. Administraţia Donald Trump a propus cote de impozitare cuprinse între 12% şi 35%. În prezent, în SUA sunt şapte cote de impozitare în funcţie de venituri, cuprinse între 10% şi 39,6%.

FOTO: US Embassy France

Citește și: