309 vizualizări 1 oct 2010

Marina naţională franceză a pus în serviciu "foarte discret", la sfârşitul lui septembrie, "al patrulea şi ultimul submarin nuclear lansator de rachete de nouă generaţie", Le Terrible, şi "noua rachetă nucleară balistică M51", a anunţat vineri cotidianul economic La Tribune, citat de AFP.

Conform publicaţiei, "Direcţia generală pentru armament a livrat Marinei, unul după altul, două echipamente majore: la 20 septembrie, al patrulea şi ultimul submarin nuclear lansator de rachete de nouă generaţie (SNLE-NG) din clasa Triomphant, Le Terrible (...). Apoi, luni, pe 27, noua rachetă nucleară balistică M51".

"Astfel armat, Le Terrible a devenit vârful de lance al noii disuasiuni nucleare franceze", precizează La Tribune, care anunţă de asemenea "modernizarea de mare amploare" de care vor beneficia primele trei aparate de tip SNLE-NG (Triomphant, pus în serviciu în 1997, Le Temeraire şi Vigilant în 2004).

Le Terrible a efectuat primul tir de rachetă M51 la 27 ianuarie 2010. Un tir efectuat la 10 iulie a permis validarea sistemului de arme al submarinului. Această rachetă mare-sol, balistică-strategică, este destinată submarinelor SNLE-NG, începând cu Le Terrible, lansat în martie 2008, care va primi 16 exemplare. (Ioana Bojan, ioana.bojan@mediafax.ro)

Citește și: