Mihai Draghici - Mediafax
663 vizualizări 14 iul 2017

URMĂREŞTE LIVE CEREMONIILE

Astăzi, de Ziua Naţională a Franţei, Donald Trump va asista la Parada de pe Bulevardul Champs-Elysees, la care vor participa şi 200 de militari americani. Este prima dată după anul 1989 când un preşedinte american este prezent la ceremoniile organizate de Ziua Naţională a Franţei, notează cotidianul Le Monde.

Joi seară, Donald Trump şi soţia sa, Melania Trump, au participat la un dineu privat cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi cu soţia acestuia, Brigitte, în Restaurantul "Jules Verne" din Turnul Eiffel.

Ceremoniile de Ziua Naţională a Franţei se desfăşoară în condiţii stricte de securitate, în contextul în care starea de urgenţă este încă în vigoare după o serie de atentate islamiste produse în ultimii ani, soldate cu sute de morţi şi revendicate de reţeaua teroristă Stat Islamic.

În acelaşi timp, oraşul Nisa marchează un an de la atacul terorist soldat cu 86 de morţi. Pe 14 iulie 2016, în timpul festivităţilor organizate de Ziua Naţională a Franţei, Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, un terorist de origine tunisiană rezident în Franţa, a comis un atac cu autocamion în oraşul Nisa, omorând 86 de persoane şi rănind alte 458. Autorul atacului a murit în schimbul de focuri cu poliţia. O ceremonie de comemorare a atentatului este programată vineri la Nisa.

Preşedintele Emmanuel Macron va fi prezent la ceremoniile comemorative de la Nisa şi se va întâlni cu rudele victimelor.

"Acest omagiu al oraşului Nisa dedicat victimelor atentatului va fi plin de emoţie, în memoria copiilor, femeilor şi bărbaţilor care au murit sau au fost răniţi, şi va fi asociat sărbătorii naţionale. Oraşul se va coordona cu familiile victimelor", a explicat primarul Christian Estrosi, citat de publicaţiile Nice Matin şi Le Figaro. Edilul din Nisa a precizat că focurile de artificii organizate de obicei de 14 iulie nu vor avea loc anul acesta "nici în oraşul Nisa, nici în regiune".

"Este o rană deschisă, nu mă simt în stare să revin la Nisa. Dar le mulţumesc autorităţilor franceze pentru invitaţie", a declarat Pietro M., un cetăţean italian care şi-a pierdut soţia în atacul terorist. "Le mulţumesc autorităţilor franceze, primarului din Nisa, statului italian, pentru invitaţii şi susţinere. Dar să revin la Nisa după doar un an ar fi o lovitură prea puternică", explică italianul, citat de agenţia ANSA.

Citește și: