Sorin Bogdan
Mihai Draghici
531 vizualizări 17 aug 2018

Peste 300 de publicaţii din Statele Unite au iniţiat o campanie coordonată de cotidianul The Boston Globe pentru apărarea libertăţii presei, criticând atitudinea preşedintelui Donald Trump, care denunţă în mod repetat "ştirile false" şi îi cataloghează pe jurnalişti "inamicul poporului".

”Donald Trump afirmă că presa liberă este inamicul poporului,” se spune în manifestul campaniei lansat pe toate mediile online. ”Această retorică periculoasă îi conduce pe preşedinte şi pe susţinătorii săi într-un teritoriu nedemocratic şi erodează unul din pilonii centrali ai luptei sociale. JURNALIŞTII NU SUNT DUŞMANII VOŞTI!

43% dintre republicani ar accepta ca preşedintele să aibă puterea de a închide instituţii de presă, avertizează The Boston Globe. 51% dintre republicani sunt convinşi că presa e duşmanul poporului.

”Acesta este impactul afirmaţiilor preşedintelui,” se spune în manifest. ”Dar într-o republică liberă ca a noastră, presa NU este duşmanul. Este un instrument constituţional care controlează Puterea. Aşa au hotărât Părinţii Constituţiei: ”Presa liberă este ESENŢIALĂ în apărarea libertăţii,” a scris John Adams. Această valoare americană era deasupra intereselor partizane ale oamenilor. Dar asaltul lui Trump împotriva presei libere ameninţă această tradiţie. Cerem consiliilor editoriale din toată ţara, liberale sau conservatoare, mici sau mari, să se alăture la riposta noastrră în faţa acestei ameninţări: Poate cuvintele noastre sunt diferite, dar sentimentul e acelaşi. NU NOI SUNTEM DUŞMANUL! #FreePress

La campania de presă coordonată de cotidianul The Boston Globe participă peste 300 de publicaţii, inclusiv ziare prestigioase precum The New York Times, The Philadelphia Enquirer sau Chicago Sun.

"Jurnaliştii NU sunt inamicul. Astăzi, avem în Statele Unite un preşedinte care a creat un slogan conform căruia membrii presei care nu susţin evident politicile actualei Administraţii americane sunt «inamicul poporului». Aceasta este una dintre multele minciuni vehiculate de acest preşedinte. (...) Libertatea presei este esenţială pentru asigurarea libertăţii cetăţenilor", comentează cotidianul The Boston Globe.

La rândul său, cotidianul The New York Times a admis că opiniile critice la adresa presei, din cauza erorilor, sunt corecte, dar a precizat: "A insista că adevărul care nu este pe plac constituie ştiri false e un element periculos pentru democraţie. De asemenea, a-i considera pe jurnalişti inamicul poporului este periculos. Punct".

Preşedintele Donald Trump se declară apărător al libertăţii presei şi condamnă campania. A avut nevoie de nu mai puţin de trei mesaje pe twitter, pentru o replică pe măsură.

”Presa Ştirilor False a devenit adevăratul partid de opoziţie,” scrie preşedintele american în primul mesaj. ”Este un lucru foarte rău pentru măreaţa noastră ţară. DAR VOM ÎNVINGE!”

"Cotidianul The Boston Globe, care a fost vândut publicaţiei falimentare New York Times pentru suma de 1,3 miliarde de dolari (plus 800 de milioane de dolari ca pierderi şi investiţii), practic 2,1 miliarde de dolari, a fost revândut apoi de Times cu un dolar. Acum, The Globe este într-o campanie coordonată cu alte publicaţii pe tema presei libere. DOVEDIŢI!” a transmis Donald Trump prin Twitter.

”Nimic nu doresc mai mult pentru ţara noastră decât o adevărată LIBERTATE A PRESEI,” scrie Trump în al treilea mesaj. ”Adevărul e că presa e LIBERĂ să scrie şi să spună tot ce doreşte, dar mai mult răspândeşte ŞTIRI FALSE, după o agendă politică prestabilită sau doar încercând să rănească oamenii. ONESTITATEA VA ÎNVINGE!” 

Foto: The Boston Globe / Facebook

Citește și: