Valentin Vidu
534 vizualizări 4 mai 2012

Osama ben Laden şi-a petrecut ultimii ani frământându-se cum să îşi menţină reţeaua teroristă activă, plănuind atacuri de amploare, fiind obsedat de detalii şi studiind CV-urile candidaţilor care doreau să promoveze în Al-Qaida, relatează Financial Times în ediţia electronică.

Într-o scrisoare din 2010 găsită în ascunzătoarea sa din Pakistan, una dintre dintre cele 17 scrisori publicate joi de o instituţie privată din cadrul Academiei Militare americane West Point, ben Laden cere să vadă CV-ul "detaliat şi întreg" al lui Anwar al-Awlaki. Cetăţean american de origine yemenită, al-Awlaki a fost comandant regional Al-Qaida şi imam (lider religios) în Yemen, celebru pentru retorica sa incendiară şi talentul în utilizarea Internetului pentru recrutarea de membri.

În august 2010, când acesta aspira să devină liderul Al-Qaida în Yemen, ben Laden i-a cerut unuia dintre "fraţii" săi să îi trimită CV-ul imamului, pentru ca să poată să înţeleagă de ce americanul este recomandat să ocupe acest post. "Am vrea să primim mai multe asigurări", scria ben Laden.Al-Awlaki, care pare că a obţinut, până la urmă, poziţia pentru care a aplicat, a fost vizat ulterior de Statele Unite şi ucis într-un atac cu un avion fără pilot, aprobat de către preşedintele american Barack Obama, în 2011.

Scrisorile lui ben Laden dezvăluie că liderul Al-Qaida era, în acelaşi timp, detaşat şi izolat de necesitatea de a se ascunde, încercând în mod constant să îşi conducă organizaţia de la distanţă, din complexul de la Abbottabad. Detaliile date publicităţii de Statele Unite îl prezintă în situaţii apropiate de ridicol, inclusiv faptul că era atât de atent cu imaginea sa încât îşi vopsea părul grizonant, utilizând vopsea "Just for Men".

Publicarea scrisorilor face parte dintr-o serie de evenimente politice şi de informare, fiind date publicităţii de către administraţia şi echipa de campanie a lui Obama cu scopul de a sublinia succesul operaţiunii în care liderul reţelei teroriste a fost ucis, cu un an în urmă.

Citește și: