Laura HOLBAN
152 vizualizări 12 apr 2011

Autorităţile japoneze au ridicat nivelul radiaţiilor la cel mai periculos grad. Radiaţiile de la Fukushima sunt acum la nivelul şapte, acelaşi nivel la care a fost clasificat dezastrul de la Cernobîl, în 1986. Însă în Ucraina, nivelul radiaţiilor emise a fost de 10 ori mai mare decât la Fukushima, anunţă BBC.

Acestă decizie vine după ultimele cutremure cu magnitudini de 6-7 grade care au lovit repetat Japonia. Ieri, la o lună după cutremurul cu magnitudine de 9 grade şi valul tsunami care a spălat în întregime mai multe oraşe, coasta de nord-est a Japoniei a fost zguduită de un nou cutremur de 7.1 grade.

"Am crescut nivelul radiaţiilor la şapte ca rezultat al scurgerilor radioactive în aer, în legume, apa de la robinet şi în ocean", a declarat Minoru Oogoda, de la Agenţia japoneză pentru siguranţa nucleară şi industrială (NISA). Cu toate acestea, japonezii susţin că aceste radiaţii nu vor avea consecinţe grave asupra sănătăţii cetăţenilor. O sursă oficială de la Comisia de Siguranţă Nucleară a Japoniei a precizat că ridicarea nivelului radiaţiilor de la cinci la şapte este o decizie preliminară şi că este nevoie de confirmarea Agenţiei Internaţionale de Energie Atomică.

Decizia creşterii avertizării de radiaţii cu două nivele a fost luată după câteva ore în care s-au înregistrat 630.000 de terabequereli în centrala de la Fukushima. Ulterior, radiaţiile au ajuns la mai puţin de un terabequerel pe oră. În comparaţie, în 1986, în Ucraina, s-au înregistrat 5.2 milioane de terabequereli.

Citește și: