46 vizualizări 27 feb 2011

Barack Obama i-a transmis omologului său libian că trebuie să plece, scrie Reuters. Cu toate acestea, preşedintele spune că preferă să moară luptând decât să cedeze puterea în ţara pe care o conduce de 42 de ani.
Forţele anti-Gaddafi controlează Zawiya, cel mai apropiat oraş de capitală (aflat la 50 de kilometri de Tripoli). Deocamdată, protestatarii (printre care se numără şi oameni de-ai lui Gaddafi care au schimbat tabăra) sunt paşnici, dar spun că sunt "gata de luptă", fiind înarmaţi, anunţă şi BBC.

Într-un discurs televizat de joi, Gaddafi li s-a adresat oamenilor din Zawiya, acuzându-i că i-au drogat şi îmbătat pe tineri, pentru ca aceştia să ia parte la "distrugere şi sabotaj". Printre distrugerile de care vorbeşte preşedintele se numără mesajele împotriva sa, scrise cu graffiti pe clădirile poliţiei şi ale Guvernului, dar şi clădirile ciuruite de rebelii care au tras în ele. În ţară, au început deja discuţii pentru formarea unui guvern anti-Gaddafi, de tranziţie. Fostul ministru al justiţiei, care şi-a dat demisia din cauza "forţei excesive" folosite împotriva protestatarilor, a declarat pentru un ziar naţional libian că vor fi alegeri în următoarele trei luni.

La Tripoli, susţinătorii lui Gaddafi primesc bani, iar opozanţii sunt ucişi

Însă "cheia", scrie CBS News, rămâne la Tripoli, unde locuiesc două din cele şase milioane de libieni. Toţi oamenii cu care au vorbit jurnaliştii străini susţin că îşi iubesc liderul, dar CBS notează că nu se ştie dacă aceste declaraţii sunt sincere sau făcute de frică.
Unul din motivele pentru care situaţia în Tripoli este diametral opusă faţă de restul ţării sunt promisiunile că salariile vor creşte cu 150%, dar şi cei 400 de dolari pe care Gaddafi îi oferă locuitorilor din capitală. Banii sunt un "cadou" şi un "ajutor" pentru populaţie, se arată într-un SMS trimis de Guvern tuturor locuitorilor din cartierele care nu s-au confruntat cu manifestaţii. "Îmi pare rău să spun că sunt numeroase persoane în faţa băncilor", a declarat un martor ocular, citat de AFP.
Prin aceste măsuri, preşedintele a reuşit să calmeze situaţia în oraş, unde posturile de control supraveghează intrările şi ieşirile şi nu se mai aud împuşcături. Un grup de tineri pregătea o nouă manifestaţie în Tripoli, dar alţi opozanţi încercau să îi descurajeze. "Dacă vor fi noi manifestaţii, Gaddafi va continua să ucidă", a explicat martorul ocular.

Consiliul de securitate al ONU a votat în unanimitate (15-0), sâmbătă, pentru a impune sancţiuni preşedintelui Gaddafi şi apropiaţilor săi. Astfel, aceştia nu au voie să deţină arme sau să părăsească ţara, iar activele lor sunt îngheţate.
"Textul (n.r. rezoluţia care sancţionează regimul Gaddafi) trimite un mesaj puternic: violarea drepturilor omului este intolerabilă, iar vinovaţii vor plăti. Sper că mesajul e auzit şi băgat în seamă de liderii libieni", susţine secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.
ONU estimează că peste 1.000 de oameni au murit, până acum, în revoltele din Libia. "În aceste circumstanţe, pierderea timpului înseamnă pierderi de vieţi omeneşti", le-a spus Ban Ki-moon membrilor Consiliului de securitate înaintea scrutinului.
Sancţiunile vin la doar o zi după ce ambasadorul libian la ONU declarase că "sper că se poate face ceva tangibil în câteva ore, nu în câteva zile". (MIhai Schiau)

Citește și: