Alina Matis
35161 vizualizări 28 mai 2012

BBC a postat pe site-ul său de ştiri o fotografie celebră din timpul războiului din Irak, pentru a ilustra o ştire despre masacrul din oraşul sirian Hula, de la sfârşitul săptămânii trecute, scrie The Telegraph.

În imaginea, care datează din 27 martie 2003, este surprins un copil irakian care sare peste zeci de cadavre acoperite în saci sau pânze albe, care fuseseră găsite în deşert, la sud de Bagdad.

BBC a pus următoarea explicaţie sub fotografie, despre care a scris că a fost trimisă de un activist: "Această imagine - a cărei autenticitate nu a putut fi verificată independent - arată trupurile a zeci de copii din Hula care aşteaptă să fie înmormântaţi".

Fotograful căruia îi aparţine imaginea, Marco di Lauro, a povestit că "era să cadă de pe scaun" când şi-a văzut instantaneul într-o ştire despre Siria. "Am ajuns acasă la 3 dimineaţa şi am deschis site-ul BBC, care avea în deschidere o ştire despre ceea ce s-a întâmplat din Siria şi era să cad de pe scaun", a declarat Mauro, fotograf al agenţiei Getty Images, potrivit The Telegraph.

"Ceea ce m-a şocat cu adevărat a fost că o organizaţie de ştiri precum BBC nu îşi verifică sursele şi este dispusă să publice orice fotografie, indiferent cine o trimite", a adăugat Mauro.

Între timp, fotografia a fost scoasă din ştirea despre masacrul din Hula.

BBC se apără susţinând că a atenţionat că imaginea nu a putut fi verificată independent.

"Am depus eforturi pe timpul nopţii pentru a găsi sursa originală a fotografiei şi, când s-a constatat eroarea, am şters imediat imaginea respectivă", a declarat un purtător de cuvânt al BBC, citat de The Telegraph.

Peste 100 de persoane, jumătate dintre ele copii, au murit în noaptea de vineri spre sâmbătă în oraşul sirian Hula. De asemenea, cel puţin 300 de oameni au fost răniţi.

Consiliul de Securitate al ONU atribuie responsabilitatea pentru acest masacru trupelor lui Bashar al-Assad, în timp ce ambasadorul Siriei la ONU susţine că este vorba despre "un tsunami de minciuni" la adresa ţării sale.

Citește și: