14452 vizualizări 21 oct 2011

Moartea fostului lider libian Muammar Gaddafi, la două luni după ce a fost alungat de la putere şi nevoit să se ascundă, pune capăt definitiv unui regim de 42 de ani care transformase această ţară bogată în petrol într-un un fief personal al dictatorului şi un stat paria pe plan internaţional, notează AP, citată de Agerpres, într-un amplu comentariu difuzat vineri.

Târât din ascunzătoarea sa dintr-o conductă de canalizare, Gaddafi şi-a ridicat mânile, implorându-i pe revoluţionari: 'Nu mă omorâţi, fiii mei'. După o oră, era mort, iar libienii se eliberaseră de decenii de ură faţă de dictator trăgându-l de păr şi expunându-i cadavrul însângerat pe platforma unui camion.

Şi alţi lideri s-au prăbuşit în urma 'primăverii arabe', însă Muammar Gaddafi /69 de ani/ este primul dintre ei omorât. Fostul dictator a fost ucis în oraşul natal Syrta, unde luptătorii revoluţionari i-au învins joi pe ultimii săi fideli, după săptămâni de lupte grele.

În acelaşi oraş a fost omorât şi unul dintre fiii săi cei mai temuţi, Muatassim - împuşcat în piept, potrivit medicului care a însoţit ambulanţa cu trupul lui Muammar Gadadi -, în timp ce un alt fiu - prezumtivul moştenitor Seif al-Islam - a fost rănit la picior, capturat şi se află într-un spital din Zlitan, la nord-vest de Syrta. Un reporter al AP a observat pe trupul Muatassim răni provocate cu ţigara aprinsă.

Imaginile sângeroase ale ultimelor momente trăite de Gaddafi ridică întrebări despre cum anume exact a murit acesta după ce fusese capturat rănit, dar în viaţă.

Imagini video difuzate de televiziuni arabe au arătat o mulţime de luptători busculându-l pe Gaddafi, care avea sânge pe faţă. Acesta se lupta cu ei, împiedicându-se şi strigând, în timp ce luptătorii îl împingeau pe platforma unui camion, cu care l-au plimbat câteva momente, pentru a-l arăta în semn de victorie. 'Îl vrem viu, îl vrem viu', a strigat un bărbat înainte ca Gaddafi să fie tras de pe platformă spre o ambulanţă, unii revoluţionari trăgându-l de păr.

Imagini ulterioare i-au arătat pe revoluţionari rostogolind pe jos trupul fără viaţă al lui Gaddafi, cu capul într-o baltă de sânge. Cadavrul lui a fost apoi expus pe un vehicul şi purtat prin Misrata, oraş care a suferit un asediu brutal din partea trupelor regimului în cele opt luni de război civil. 'Sângele martirilor nu va fi în zadar', au strigat mulţimile pe stradă, într-o explozie de bucurie.

Ziua de joi a început cu o presiune puternică a forţelor revoluţionare asupra ultimelor forţe fidele lui Gaddafi, greu înarmate, care în ultimele zile fuseseră înghesuite într-un complex de clădiri de circa 700 mp. Un convoi mare de vehicule a ieşit din complex, iar forţele revoluţionare au pornit să-l intercepteze, a declarat Fathi Bashagha, purtător de cuvânt al Consiliului militar din Misrata, care i-a comandat pe luptătorii care l-au capturat pe Gaddafi.

La ora 08.30, avioane ale NATO au atacat convoiul, oprindu-i înaintarea, potrivit Ministerului francez al Apărării.

Revoluţionarii s-au luptat apoi cu loialiştii timp de trei ore, cu aruncătoare de grenade, mitraliere şi arme antiaeriene. Membri ai convoiului au ieşit din vehicule, iar Gaddafi şi fideli ai lui au fugit pe jos, urmăriţi de revoluţionari, a declarat Bashagha. O gardă de corp a lui Gaddafi capturată în timp ce încerca să scape a oferit o relatare similară la televiziunile arabe.


Gaddafi şi mai multe gărzi de corp au găsit refugiu într-o conductă de canalizare sub o şosea din apropiere. După ce luptele au continuat, Gaddafi a apărut, spunându-le luptătorilor de afară: 'Ce vreţi? Nu mă omorâţi, fiii mei', au povestit Bashagha şi Hassan Doua, unul din luptătorii care l-au capturat pe fostul dictator.

Tot potrivit lui Bashagha, Gaddafi a murit în ambulanţă, din cauza rănilor suferite în timpul luptelor. Abdel-Jalil Abdel-Aziz, un medic care a însoţit trupul dictatorului în ambulanţă pe drumul spre Misrata, a declarat că Gaddafi a murit în urma a două plăgi împuşcate - în cap şi în piept.

Conform relatării CNT, Gaddafi a fost capturat teafăr, fiind rănit mortal mai târziu, într-un schimb de focuri între cele două părţi.

Organizaţia Amnesty International le-a cerut luptătorilor revoluţionari să prezinte o relatare completă despre eveniment, subliniind că este esenţială 'o anchetă deplină, independentă şi imparţială pentru a stabili circumstanţele morţii colonelului Gaddafi'.

Lovitura finală dată regimului Gaddafi permite autorităţilor interimare, Consiliului naţional de tranziţie, să declare eliberarea întregii ţări. Aceasta înlătură un scenariu de care unii s-au temut, acela că Muammar Gaddafi ar fi fugit în deşertul din sudul Libiei, de unde să pornească o campanie de rezistenţă.

Potrivit lui Mohamed Sayeh, consilier de rang înalt al CNT, acesta va proclama sâmbătă eliberarea Libiei, ceea ce va declanşa un calendar crucial pentru crearea unui nou sistem. CNT a afirmat mereu că va forma un nou guvern interimar în interval de o lună de la eliberare şi va organiza alegeri în termen de opt luni.

Însă forţele revoluţionare sunt un amestec dezorganizat de miliţii din principalele oraşe libiene, şi între ele au apărut deja divergenţe. Revoluţionari din Tripoli, Misrata şi Benghazi s-au acuzat reciproc că încearcă să domine noul regim.

În paralel, fundamentalişti islamici preiau un rol tot mai proeminent, făcând presiuni pentru o formă de stat islamic în Libia şi provocând fricţiuni cu lideri mai seculari.

'Libienii vor pluripartidism, justiţie, democraţie şi libertate. Moartea lui Gaddafi nu este scopul, noi spunem că lupta cea mică s-a încheiat şi acum începe lupta cea mare. Acest lucruse va întâmpla doar dacă întreg poporul libian este unit', a subliniat ministrul apărării, Jalal al-Degheili.

Citește și: