69 vizualizări 5 feb 2011

Serbia a cunoscut, sâmbătă, cel mai mare protest din ultimii ani, circa 70.000 de oameni (după estimarea AFP) ieşind în stradă să ceară alegeri anticipate. Protestatarii au preluat moda tunisienilor şi egiptenilor, scriind pe pancarte "Game over, Tadic".

Poliţia a estimat că la protest au participat 40.000-50.000 de manifestanţi. Sute de poliţişti au fost mobilizaţi în jurul Parlamentului, în timp ce alţii au fost distribuiţi în faţa altor clădiri oficiale din oraş, cum ar fi televiziunea naţională sau ambasadele americană şi croată.

Manifestaţia a fost convocată de Partidul sârb al Progresului (SNS), principalul partid al opoziţiei, condus de Tomislav Nikolici, într-un context de nemulţumire socială în ţară, pe fondul şomajului şi inflaţiei, pentru a cere organizarea de alegeri legislative anticipate. Nikolici a promis o manifestaţie paşnică.

"Game over. Tadici, time 2 go. Elections now"

Protestarii agitau banderole în engleză cerându-i preşedintelui sârb, Boris Tadici, să demisioneze: "Game over. Tadici, time 2 go. Elections now".

"Sărăcia este cea care ne-a adus aici", a declarat Andjelka Gvero, în vârstă de 53 de ani. "Vrem schimbări, alegeri. Vrem ca lucrurile să meargă mai bine pentru noi. Corupţia şi jaful sunt pe cale să ne ucidă", a adăugat ea.

"Suntem pentru o Uniune Europeană şi pentru integrarea în Europa, dar vrem să intrăm cu demnitate şi nu săraci şi fără Kosovo", susţine Momcilo Zubici, un tehnician şomer, în vârstă de aproximativ 40 de ani.

Kosovo şi-a proclamat independenţa de Serbia în februarie 2008.

"Am venit din cauza nedreptăţii şi sărăciei. Nimeni nu se ocupă de noi, cetăţenii. Firmele noastre sunt în faliment. Nu avem locuri de muncă. Orice schimbare este bună. Este timpul (pentru coaliţia proeuropeană aflată la putere) să plece", apreciază Nada, o vânzătoare şomeră din Novi Sad (nord).

Următoarele alegeri legislative sunt prevăzute pentru primăvara lui 2012.

Iuliana Enache, iulia.enache@mediafax.ro

Citește și: