99 vizualizări 5 nov 2009

Păcălit şi cu banii luaţi. Aşa se simte Guvernul german, după ce producătorul auto american General Motors (GM) a renunţat, în mod neaşteptat, la vinderea companiei Opel către un consorţiu ruso-canadian. Americanii primiseră 1,5 miliarde euro din partea Berlinului, tocmai pentru a asigura supravieţuirea Opel până la preluarea de către noii proprietari.

Subsidiara germană a GM Europe urma să fie cumpărată de producătorul de subansamble auto Magna International (Canada) şi partenerul său din Rusia (Sberbank), vânzare negociată şase luni. Acordul a fost anunţat cu câteva săptămâni înaintea alegerilor din Germania, în urma cărora cancelarul Angela Merkel a câştigat încă un mandat. Ea se lăudase în faţa alegătorilor cu salvarea a 25.000 de slujbe.

Marţi - când cancelarul Merkel se afla la Washington, unde a rostit un discurs în faţa Congresului - conducerea GM a dat vestea-şoc: nu doar că tranzacţia a căzut, dar 10.000 de muncitori din Europa (cei mai mulţi în Germania) vor fi concediaţi. Două uzine germane din patru vor fi închise, astfel că numărul de angajaţi ai GM Europe (54.000) se va reduce considerabil.Răspunsul sindicaliştilor de la Opel (afiliaţi la IG Metall - unul dintre cele mai puternice sindicate din industria germană) la decizia GM a fost organizarea unei greve, astăzi, şi a încă uneia - luni. Săptămâna viitoare, la grevă ar putea participa muncitori şi din alte state UE în care GM are uzine. Deşi numărul total de concedieri voluntare propuse sindicaliştilor de Magna era de 10.500, uşor mai mare decât cel anunţat de GM, se pare că angajaţii nu mai au încredere în capacitatea patronilor americani de a redresa subsidiara GM Europe. Soarta a mii de muncitori din Spania şi Marea Britanie trebuie să se decidă în următoarele zile. Concedierile erau inevitabile, dar perspectivele pentru Opel se arătau mai bune sub conducerea concernului ruso-canadian. Guvernul german şi Sberbank ar fi asigurat finanţarea inclusiv pentru lansarea unui "rival pentru Logan" - un automobil care să coste sub 8.000 euro.

Putin: "Este o lecţie"

"Situaţia în jurul Opel este o lecţie pentru noi. Rusia va ţine cont pe viitor de un asemenea stil în relaţiile cu partenerii", a comentat premierul rus, Vladimir Putin, în legătură cu hotărârea GM. Putin a precizat că nepreluarea acţiunilor Opel de către Sberbank (bancă de stat) "nu aduce prejudicii intereselor ruse". Totuşi, el a adăugat că "eram pregătiţi să susţinem acest proiect". În cazul finalizării tranzacţiei, de acţionariatul rus la Opel ar fi profitat şi producătorul rus GAZ, care spera să se modernizeze graţie tehnologiei germane.

Citește și: