Departamentul Externe
4958 vizualizări 12 feb 2019

"Europa se îndreaptă în mod inconştient spre uitare, astfel că cetăţenii Europei trebuie să se trezească înainte de a fi prea târziu. Dacă nu se vor trezi, Uniunea Europeană va dispărea aşa cum s-a întâmplat cu Uniunea Sovietică în 1991", scrie George Soros într-un editorial publicat pe site-ul Project-Syndicate.org.

Uniunea Europeană trece printr-un moment ”revoluţionar” al cărui rezultat este ”foarte incert”, şi mai rău, nici liderii Europei şi nici cetăţenii de rând nu par să înţeleagă acest lucru, susţine miliardarul american de origine ungară.

"Cei mai mulţi dintre noi ne gândim că viitorul va fi mai mult sau mai puţin asemănător cu prezentul, dar acest lucru nu se întâmplă neapărat. În viaţa mea îndelungată şi plină de evenimente, am asistat la multe perioade pe care le consider ca fiind marcate de un dezechilibru radical. Ne aflăm şi acum într-o astfel de perioadă", subliniază Soros în editorialul intitutal "Europa, te rog, trezeşte-te!".

George Soros îndeamnă UE să se mobilizeze pentru apărarea valorilor pe care a fost construită

Soros: Din nefericire, forţele antieuropene vor avea un avantaj competitiv în scrutin

"Viitorul moment dinamic vor fi alegerile pentru Parlamentul European, din mai 2019. Din nefericire, forţele antieuropene vor avea un avantaj competitiv în scrutin. Există câteva motive pentru care se întâmplă acest lucru, inclusiv sistemul desuet din majoritatea ţărilor europene, imposibilitatea practicării unei modificări a tratatelor şi lipsa instrumentelor legale pentru disciplinarea statelor membre care încalcă principiile pe care a fost fondată Uniunea Europeană. UE poate impune acquis-ul comunitar în ţările membre, dar nu are capacitatea de a forţa naţiunile să se conformeze", argumentează filantropul.

George Soros observă că echilibrul forţelor politice se modifică în ţări europene precum Germania, "statul dominant în UE", în Franţa, Polonia, Ungaria, Suedia şi Italia, unde partidele populiste sunt în ascensiune.

George Soros, despre Brexit: Majoritatea britanicilor vor doar să se termine odată

Filantropul spune că o altă problemă o reprezintă situaţia politică din Marea Britanie şi producerea Brexit. În ceea ce priveşte Brexit, Soros este de părere că opinia publică britanică este din ce în ce mai conştientă de „consecinţele grave” ale ieşirii Marii Britanii din UE. De asemenea, miliardarul spune că „situaţia este atât de complicată încât majoritatea britanicilor vor doar să se termine odată, deşi va fi un eveniment definitoriu pentru Regatul Unit în deceniile următoare”.

George Soros îndeamnă UE să se mobilizeze pentru apărarea valorilor pe care a fost construită

"Primul pas în apărarea Europei de inamici, atât de cei interni, cât şi de cei externi, este să recunoaştem magnitudinea ameninţării. Al doilea este să trezim majoritatea proeuropeană şi să o mobilizăm pentru apărarea valorilor pe care Uniunea Europeană a fost fondată. Altfel, visul Europei unite ar putea deveni coşmarul secolului 21", concluzionează Soros.

Născut în Ungaria, miliardarul George Soros, celebru în lumea finanţelor pentru atacul său speculativ contra lirei sterline în 1992, a devenit principala ţintă de atac a naţionaliştilor şi susţinătorilor teoriilor complotise, atât din Europa, cât şi din Statele Unite, care îl acuză mai ales de sprijinirea migraţiei ilegale prin acţiunile sale umanitare.

Fundaţia sa din Europa a fost nevoită să-şi transfere sediul de la Budapesta la Berlin după adoptarea de către guvernul Viktor Orban a unui set de legi intitulat „Stop Soros“.

În Statele Unite, preşedintele Donald Trump l-a acuzat pe miliardar, un mare donator al democraţilor, de finanţarea manifestaţiilor contra confirmării la Curtea Supremă a judecătorului Brett Kavanaugh.

Foto: Hepta

Citește și: