22 vizualizări 11 nov 2010

Fostul preşedinte american George W. Bush a declarat că are "conştiinţa împăcată" cu privire la criza pe care o traversează SUA din 2008 încoace, chiar dacă politica sa a fost criticată din cauza celor mai grave probleme economice cu care se confruntă ţara în ultimele două generaţii, relatează AFP.

"Am conştiinţa împăcată cu privire la momentul când a trebuit recunoscut faptul că o problemă ameninţa" sectorul imobiliar american, care a declanşat criza financiară, iar ulterior economică, a declarat Bush într-un interviu pentru postul de televiziune NBC.

"Mulţi ar trebui să fie consideraţi responsabili pentru criză, inclusiv (membri ai) administraţiei mele", a continuat fostul preşedinte, adăugând că prăbuşirea unei părţi a sectorului financiar a fost rezultatul unor "decizii proaste pe Wall Street şi ale altora".

"Dar nu cred că a fost din cauza unei prea mari reglementări sau unei lipse de reglementare" a organismelor de credit, aşa cum a afirmat în mai multe rânduri succesorul său, Barack Obama, care a promulgat, vara trecută, o reformă a cadrului activităţilor pe Wall Street.

În cartea sa de memorii apărută marţi în Statele Unite, "Decision Points", Bush arată că "un mic grup de persoane au pariat pe o expansiune nelimitată a pieţei imobiliare. (Dar) nu a fost cazul". (Valentin Vidu, valentin.vidu@mediafax.ro)

Citește și: