13 vizualizări 13 ian 2009

Al 43-lea preşedinte al SUA, George W. Bush, părăseşte Casa Albă încrezător că a făcut tot ce îi stătea în putinţă pentru a face faţă provocărilor pe care le-a întâmpinat, dar nu s-a grăbit să le răspundă numeroşilor critici, insistând că moştenirea celor două mandate ale sale poate fi judecată doar peste ani.

Deşi s-a confruntat adesea cu cote de popularitate foarte scăzute, de numai 30-36%, Bush nu şi-a exprimat propriu-zis regrete pentru maniera în care a condus America, ci doar „dezamăgiri” faţă de anumite probleme cu care s-a confruntat. În opinia lui, „Abu Gharib a fost o mare dezamăgire din timpul preşedinţiei”, dar nu a exprimat vreun regret faţă de cele întâmplate acolo. La un an de la invadarea Irakului, în presa americană s-au publicat fotografii şocante în care deţinuţii irakieni erau torturaţi şi umiliţi de gardienii lor, membri ai forţelor armate ale SUA.

O altă „dezamăgire semnificativă” a constituit-o pentru Bush faptul că motivul pentru care a ordonat atacarea Irakului în martie 2003 – descoperirea armelor de distrugere în masă ale lui Saddam Hussein – nu s-a adeverit. „Nu ştiu dacă vreţi să le spuneţi erori sau nu (faptul că motivaţia Casei Albe nu avea să se adeverească – n.r.), dar au fost... lucrurile n-au mers conform planului, să-i spunem astfel”, crede Bush.
Din cel de-al doilea mandat al său, Bush nu a menţionat răspicat decât o singură „greşeală”, anume faptul că, la 1 mai 2003, el a apărut pe portavionul Abraham Lincoln în faţa unui banner pe care scria „Misiune îndeplinită”. El a declarat atunci, în mod solemn, „încheierea operaţiunilor militare”, deşi mult mai mulţi militari americani aveau să fie ucişi după acea dată, din totalul de 4.226 decedaţi în Irak.

Optimism faţă de imaginea Americii în lume

„Nu sunt de acord cu viziunea că oamenii văd America într-o lumină proastă (...) Oamenii încă înţeleg că America înseamnă libertate, că America este o ţară care oferă o aşa de mare speranţă”, şi-a prezentat Bush viziunea optimistă în faţa jurnaliştilor acreditaţi la Casa Albă. Preşedintele aflat în ultimele zile de mandat consideră că, de pildă, în Africa, oamenii recunosc „generozitatea şi compasiunea Americii”, în timp ce şi aşa-zisele divergenţe cu aliaţii europeni au fost supralicitate.

„Fără îndoială, o parte din Europa a spus că n-ar fi trebuit să intrăm în război cu Irakul fără un mandat (al ONU – n.r.), dar acelea au fost puţine ţări. Cele mai multe ţări din Europa au ascultat ce a spus 1441 (rezoluţia ONU privind dezarmarea Irakului, din noiembrie 2002 – n.r.)”, a declarat Bush.

Renunţare la unele idei despre piaţa liberă

Pe lângă războaiele din Irak şi Afganistan, subsumate unui război global împotriva terorismului, Bush îi mai lasă moştenire lui Barack Obama şi cea mai gravă criză economică de la Marea Depresie din anii 1930. „În privinţa economiei, am moştenit o recesiune şi încheiem cu o recesiune. Între timp, au existat 52 de luni de creştere neîntreruptă a locurilor de muncă”, crede preşedintele în exerciţiu al SUA.

Actuala criză economică l-a făcut pe Bush să mărturisească faptul că el însuşi şi-a schimbat o parte din ideile – favorabile pieţei libere – cu care a ajuns la Casa Albă, în 20 ianuarie 2000.

„Nu sunt de acord cu viziunea că oamenii văd America într-o lumină proastă (...) Oamenii încă înţeleg că America înseamnă libertate, că America este o ţară care oferă o aşa de mare speranţă” viziunea optimistă a lui George W. Bush despre cum sunt percepute SUA după mandatele sale la Casa Albă

 

Citește și: