Gandul.info
Mihai Draghici - Mediafax
619 vizualizări 14 feb 2018

Prezent la reuniunea miniştrilor Apărării din statelor membre NATO, James Mattis "a insistat ca aliaţii să demonstreze acelaşi nivel de angajament", a declarat un oficial din cadrul Alianţei Nord-Atlantice citat de agenţia Reuters.

Administraţia Donald Trump insistă ca toate ţările NATO să aloce 2% din PIB pentru bugetele apărării. În afară de Statele Unite, 15 dintre cele 28 de state NATO au elaborat strategii în acest sens. Dar Spania a stabilit acest obiectiv bugetar abia pentru anul 2024, iar Ungaria pentru 2026. Belgia, Olanda, Luxemburg, Italia, Portugalia, Norvegia şi Danemarca tergiversează planurile. Franţa a semnalat majorarea cu o treime a bugetului apărării în inervalul 2017-2025, iar Germania a stabilit atingerea ţintei de 2% abia în 2024.

Potrivit datelor NATO, Marea Britanie, Grecia, România şi ţările baltice îndeplinesc sau se apropie de obiectivul de 2%.

Dar ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, a părut să conteste ideea contribuţiilor doar teoretice la apărarea colectivă în sistemul NATO. "Nu constă totul doar în cifre seci. Problema se pune ce face fiecare stat membru", a subliniat Ursula von der Leyen.

Dar, potrivit oficialului citat, James Mattis a reiterat în mod ferm că atingerea ţintei bugetare de 2% stabilită în 2014 este extrem de importantă.

Citește și: