2 vizualizări 22 feb 2008

Relaţiile dintre Berlin şi Vaduz s-au tensionat din cauza unui…CD pentru care autorităţile germane au plătit cel puţin cinci milioane de euro. Discul argintiu conţinea informaţii deosebit de valoroase despre 1000 de germani bogaţi care, pentru a scăpa de impozite, şi-au ascuns banii în conturi bancare din Liechtenstein, unul dintre cunoscutele paradisuri fiscale din lume, au relatat cotidianele Suddeutsche Zeitung şi Financial Times Deutschland. Potrivit Ministerului german de Finanţe, cele cinci milioane de euro nu au fost cheltuite în zadar, deoarece evazioniştii vor trebui să plătească sute de milioane de euro, impozite restante de care cei în cauză au crezut că au reuşit să scape.

CD-ul a fost oferit serviciilor secrete germane, BND, încă la începutul lui 2006 de un informator. După ce s-au consultat cu cancelaria şi conducătorii portofoliului finanţelor şi au primit aprobarea a însuşi ministrului, serviciile au decis să-l achiziţioneze, dându-şi seama că acesta conţinea dovezi clare despre evaziunea fiscală a celor 1000. Se spune că investigatorii în probleme de impozite ar fi izbucnit în urale când au analizat conţinutul CD-ului. “Marfa”, care conţinea date despre banca LGT din Lichtenstein era, după părerea lor, de “calitate superioară” Elementul jenant este că grupul financiar LGT se află în sfera de interese a familiei princiare domnitoare din Liechtenstein. Banca anunţase anterior că i-au fost furate date confidenţiale de la centrala băncii.

Pe lista evazioniştilor figurează numeroase personalităţi, printre care şi directorul Poştei Germane, Klaus Zumwinkel, unul dintre cei mai apreciaţi manageri germani.

Scandalul a avut şi implicaţii extrem de serioase, atât în plan intern, cât şi extern. Social-democraţii ar dori să mărească pedeapsa maximă (de 10 ani închisoare) ani pentru evaziune fiscală şi, împreună cu creştin-democraţii din coaliţie i-au calificat pe vinovaţi drept “elemente antisociale”, “vinovaţi care subminează ţara”. Potrivit unor informaţii neconfirmate, suma care a fost scoasă fraudulos din Germania şi depusă în Liechtenstein ar fi de 3,4 miliarde de euro.

Pe plan extern, relaţiile dintre Germania şi Liechtenstein au devenit extrem de tensionate. Premierul micuţului stat, Otmar Hasler, şi-a manifestat îngrijorarea şi nemulţumirea faţă de faptul că serviciile secrete germane au achiziţionat date furate de la o bancă din Liechtenstein. Totuşi, în urma vizitei efectuate miercuri la Berlin, unde s-a întâlnit cu cancelarul Angela Merkel, premierul s-a angajat că va colabora cu guvernul german pentru a elucida toate aspectele acestui megascandal financiar.


Citește și: