181 vizualizări 22 nov 2007

Ultimul sondaj INSOMAR, dat publicităţii la începutul acestei săptămâni, situa PNG la cinci la sută, ceea ce înseamnă că ar putea obţine două mandate de eurodeputat, fiind, astfel, singurul partid nereprezentat în Legislativul românesc care şi-ar trimite oameni în PE. Gigi Becali este capul de listă al PNG-CD la euroalegeri.

Are 49 de ani şi este un prosper om de afaceri. Activitatea sa politică a început în ianuarie 2004, când a preluat partidul fondat de Viorel Lis. Imediat după aceea, Becali s-a înscris la Facultatea de Drept, la Universitatea Ecologică, pe care a abandonat-o însă recent. În prezentarea de pe site-ul partidului său, el se recomandă, în schimb, drept „ctitor de biserici şi mănăstiri”, dar şi preşedintele Clubului de fotbal „Steaua”.

Apropiat de liderul PSD, Viorel Hrebenciuc, el a candidat atât la alegerile parlamentare, cât şi la cele prezidenţiale din 2004, dar fără succes. El promovează o doctrină creştină, de dreapta, cu accente naţionaliste şi homofobe, apropiată de cea a PRM şi a partidelor extremiste europene. 

Donaţiile generoase şi calitatea de patron al Clubului de fotbal i-au adus procente serioase în sondaje. Becali este cel mai bogat dintre candidaţii la euroalegeri. Şi-a estimat averea la 3 miliarde euro. El deţine peste 470 de hectare de teren în Bucureşti, Voluntari, Piteşti, Brăila, Baloteşti, o casă de locuit în Pipera, cu o suprafaţă de 1000 mp şi o curte de 25.000 mp, şi imobilul din Bucureşti – Palatul Becali -, în care îşi desfăşoară activitatea, cu o suprafaţă de 3.300 mp. În plus, preşedintele PNG deţine acţiuni la mai multe societăţi, în valore de câteva milioane de euro. Gigi Becali este căsătorit şi are trei copii.  

Cătălin Dancu îl secondează pe Gigi Becali pe lista PNG-CD pentru euroalegeri. În vârstă de 42 de ani, Dancu e de profesie avocat. A reprezentat companii mari în domeniul petrolier, sindicate, instituţii de presă.

Potrivit paginii sale personale, este avocatul Comunităţii Evreieşti din SUA şi al Bisericii Ortodoxe Române, precum şi reprezentantul în România al generalului Ion Mihai Pacepa. Înainte de a se înscrie în formaţiunea condusă de Gigi Becali, unde ocupă funcţia de secretar general, Cătălin Dancu a fost membru PD.  Dancu a strâns o avere importantă de-a lungul timpului. El deţine patru vile, iar numai în ultimul an a câştigat aproximativ un milion de euro. Este căsătorit. (R.D.)

Citește și: