164 vizualizări 1 feb 2013

Ginerele fostului lider Al-Qaida, Osama bin Laden, a fost arestat în Turcia şi urmează să fie deportat în Iran, potrivit ediţiei electronice a publicaţiei Today's Zaman.

Suleiman M., ginerele lui bin Laden, a fost arestat în camera sa de hotel, într-o operaţiune desfăşurată de Organizaţia Naţională de Informaţii din Turcia (MIT) şi CIA, relatează cotidianul Milliyet. MIT a fost informată de CIA cu privire la locul unde se ascunde Suleiman, un hotel din cartierul Çankaya. Acesta ar fi intrat în Turcia din Iran, folosind un paşaport saudit fals.

Suleiman, care a devenit recent cetăţean al statului Kuwait, a fost deportat din această ţară deoarece era căutat de Statele Unite pentru implicarea în activităţi teroriste, a precizat cotidianul.

Suleiman, un apatrid, a fost dus în faţa judecătorilor după ce a fost interogat de Directoratul General de Securitate (EGM). El a fost dat în custodia EGM, pentru a fi deportat, deoarece nu comisese nicio infracţiune pe teritoriul Turciei, în afară de faptul că intrase pe teritoriul ţării cu paşaport fals.

Statele Unite doreau să-l interogheze pe Suleiman cu privire la activităţile Al-Qaida, cerând extrădarea, însă autorităţile de la Ankara îl vor deporta în Iran.

Suleiman a dispărut dintr-o tabără Al-Qaida din Afganistan, imediat după atacul de la 11 septembrie, fiind ţinut sub control într-o bază specială în Iran. După ce a fost eliberat de către Iran, acesta a ajuns în Turcia, căutând azil politic cu un paşaport fals. Publicaţia notează că acesta dorea să ajungă în Arabia Saudită, unde locuieşte soţia sa.

Stefan Costin Anghel, Mediafax

Citește și: