Silviu Bănilă
357 vizualizări 31 mai 2018

E-mail-ul a fost dezvăluit într-un articol New York Times, citat de Business Insider, care dezvăluie tensiunile de la Google, atât interne, cât şi externe, după ce gigantul a câştigat o parte din contractul cu Departamentul american al Apărării, intitulat „Project Maven”.

Programul Pentagonului va folosi inteligenţa artificială pentru a interpreta imaginile video. Departamentul Apărării a declarat că tehnologia este vitală pentru menţinerea avantajelor în faţa inamicilor, dar criticii spun că implicarea Google ar putea îmbunătăţi precizia atacurilor cu drone militare.

Fei-Fei Li, cercetător-şef în divizia de Inteligenţă Artificială a Google, a lansat avertismentul într-un schimb de e-mail-uri în septembrie 2017, referindu-se la rolul Google în Proiectul Maven.În mesajul destinat şefului echipei de vânzări din divizia Apărare şi Inteligenţă a Google, Scott Frohman, aceasta a declarat: „Evitaţi cu orice preţ orice menţiune sau implicare a inteligenţei artificiale. Inteligenţa artificială militarizată reprezintă unul din cele mai sensibile subiecte în privinţa AI-ului - dacă nu chiar cel mai sensibil subiect. Aceasta este carne roşie pentru presă, care va găsi metode să critice Google”.

Într-o declaraţie pentru NYT, Li a mai spus despre e-mail: „Cred în inteligenţa artificială concentrată asupra binefacerii oamenilor. Este împotriva principiilor mele să lucrez la orice proiect despre care cred că „înarmează” inteligenţa artificială”.

Angajaţii au creat abţibilduri anti-Maven şi au demisionat, în semn de protest. Declaraţiile lui Li au fost oarecum profetice. Circa 4.000 de angajaţi ai Google au semnat o scrisoare către CEO-ul Sundar Pichai (FOTO), pentru a determina compania să renunţe la contractul controversat cu Departamentul Apărării, în timp ce alţi angajaţi au demisionat în semn de protest, în număr de câteva zeci, potrivit Gizmodo. Peste 200 de academicieni şi cercetători au cerut Google să iasă din proiect.New York Times a scris că Proiectul Maven a dus la „dezbinarea” forţei de muncă şi la unele şedinţe interne extrem de tensionate. Unul dintre ingineri a făcut lobby pentru redenumirea unei săli de conferinţe după Clara Immerwahr, un chimist german care s-a sinucis în 1915, protestând împotriva folosii ştiinţei în război. Stickerele cu mesajul „Faceţi ceea ce trebuie” au apărut în birourile Google din New York.

„Chiar şi în contextul unui loc de muncă care oferă libertatea de exprimare, au declarat angajaţii vechi, Maven a implicat Google în tensiuni nemaiîntâlnite până în prezent”, a scris The New York Times.

Pichai ar fi încercat să-i liniştească pe angajaţi spunându-le că Google va realiza o listă cu principii în privinţa folosirii inteligenţei artificiale în industria militară. Separat, Diane Greene, CEO-ul Google Cloud, a reconfirmat că implicarea în Project Maven nu are caracter „letal” şi contractul valorează „doar” 9 milioane de dolari.

Citește și: