Sorina Ionaşc
799 vizualizări 4 iul 2015

În prag de referendum, premierul grec Alexis Tsipras militează constant pentru ca poporul elen să voteze ”NU” la scrutinul de duminică. În timpul unui miting din piaţa Syntagma din Atena, prim-ministrul grec i-a îndemnat pe alegători să nu cedeze "şantajului" creditorilor internaţionali, explicând că raportul FMI justifică poziţia Atenei în favoarea restructurării datoriei suverane.

"Referendumul de duminică nu este despre oportunitatea rămânerii Greciei în zona euro", a declarat Tsipras într-un discurs televizat adresat naţiunii, subliniind că doreşte rămânerea ţării în spaţiul monedei unice. "Vă îndemn ca, la referendum, să spuneţi «nu» ultimatumurilor, şantajului, diviziunilor şi temerilor", a declarat Tsipras.

Mai mult, el le-a promis alegătorilor că va ajunge la un acord cu creditorii în maximum 48 de ore după referendumul de duminică.

"Cu cât va fi mai mare proporţia celor care resping măsurile creditorilor, cu atât mai bun va fi acordul. Dacă majoritatea grecilor vor vota afirmativ, propunerile creditorilor vor fi transpuse în lege", a promis Tsipras.

Opţiunile alegătorilor greci s-au schimbat constant în săptămâna aceasta, mai ales după ce băncile s-au închis, iar banii lichizi au devenit o problemă. Acum, ultimele sondaje arată că este o diferenţă mai mică de un procent între cei care ar vota ”DA” şi cei care ar vota ”NU”.

Un astfel de studiu, realizat de Alco, pe un eşantion de 1.400 de persoane, în perioada 1-3 iulie, arată faptul că există o diferenţă de 0.6 procente între votanţi. Mai exact, 41.7% ar fi pentru un nou acord cu creditorii, în condiţii austere, în timp ce 41.1% ar fi împotrivă.

Sursă: Wall Street Journal

Un alt sondaj de opinie, comandat de Bloomberg, arată aceeaşi stiuaţie strânsă: 43% ar vota ”DA”, ar 42.5% ar vota ”NU”. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.042 de persoane.

Un al treilea sondaj de opinie, publicat vineri, 3 iulie, de ziarul Ethnos, arată însă o diferenţă mai mare, de peste un procent. Potrivit acestuia, 44.8% dintre respondenţi susţin că vor vota în favoarea reformelor propuse de Uniunea Europeană, în timp ce doar 43.4% s-ar pronunţa împotrivă.

Un singur sondaj i-ar da câştigători pe cei care resping propunerile creditorilor. Este vorba despre un studiu, publicat miercuri, 1 iulie, realizat de ProRata, care arată faptul că doar 37% ar vota ”DA”, în timp ce 46% ar spune ”NU”.

Sursă: Wall Street Journal

Citește și: