Gandul.info
Maria Bîrnaure
735 vizualizări 3 oct 2017

Mulţimea s-a adunat în capitala catalană scandând „independenţă” şi catalogând poliţia spaniolă drept „forţă de ocupaţie” şi somându-i pe poliţişti să părăsească regiunea nord-estică a Spaniei, potrivit The Guardian. 

Poliţia municipală din Barcelona a spus că în jur de 15.000 de oameni au oprit traficul în oraş, purtând drapelul separatiştilor catalani şi strigând: „Străzile vor fi întotdeauna ale noastre”. 

Protestele vin ca urmare a grevelor parţiale sau generale ale muncitorilor din toate sectoarele de activitate, la îndemnul micilor sindicate şi al grupurilor pro-independenţă locale.

„Un asemenea atac fără precedent la adresa democraţiei reclamă un răspuns unitar. Am făcut apel la toate sectoarele să ia parte la asta”, a spus Javier Pacheco, secretar general al uniunii sindicale Comisiones Obreras. 

Totuşi, chiar dacă sindicaliştii susţin această mişcare, conducerile instituţiilor de stat se opun unei astfel de manifestări. 

Şcolile şi universităţile au fost închise marţi, la fel şi foarte multe alte întreprinderi mici în urma indemnurilor uniunilor locale care susţin independenţa Cataloniei. 

Staţiile de metou din Barcelona, altădată extrem de aglomerate, au fost pustii astăzi, la fel şi piaţa Boqueria. Totuşi, nu au existat informaţii despre probleme în domeniul marilor industrii sau în activitatea aeroportului din Barcelona. 

„Oamenii sunt nervoşi, extrem de nervoşi. Au adus violenţa cu ei. Au bătut oameni care ţineau mâinile ridicate. Cum am putea să nu fim revoltaţi?”, a spus Josep Llavina, un bărbat de 53 de ani, care are propria afacere şi a venit marţi în Barcelona special pentru a participa la protestul din faţa sediului poliţiei. 

Muzeul de artă contemporană din Barcelona şi Sagrada Familia erau aşteptate să se alăture protestului, iar echipa de fotbal FC Barcelona a spus că va participa şi ea la grevă, niciuna dintre echipele sale, fie că este vorba despre echipa mare sau cele de juniori nu va desfăşura marţi antrenamente. 

Cel puţin 893 de civili şi 33 de ofiţeri de poliţie au fost răniţi în cursul zilei de duminică, după ce poliţiştii au luat cu asalt secţiile de votare, trăgându-i afară pe votanţi şi trăgând cu gloanţe de cauciuc în mulţimile de pe străzi. 

Astfel de scene s-au petrecut în aproape toate localităţile din regiune. 

Şeful Drepturilor Omului din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite, Zeid Ra'ad al-Hussein, s-a declarat „foarte deranjat” de nelinişte din Spania, în timp ce preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a transmis autorităţilor de la Madrid că trebuie să evite utilizarea violenţei în viitor. 

Parlamentul european va organiza şi o dezbatere specială miercuri în această cauză. 

Autorităţile regionale au transmis că 2,26 de oameni au votat în cadrul referendumului de duminică din Catalonia, reprezentând 42% din electorat. Totuşi, orice încercare de declarare a independenţei regiunii nu se va lovi doar de refuzul Madridului, ci şi de o mare parte din populaţia catalană, care numără 7,5 milioane de oameni. 

Citește și: