223 vizualizări 9 feb 2012

Principalele două sindicate greceşti, Adedy pentru sectorul public şi GSEE pentru cel privat, au făcut apel joi la o grevă generală în zilele de vineri şi sâmbătă, în semn de protest faţă de noile măsuri de austeritate impuse de UE şi FMI în schimbul unui nou împrumut, relatează AFP.

"Facem apel la o grevă generală vineri şi sâmbătă alături de sindicatul serviciilor publice", a declarat purtătorul de cuvânt al GSEE, confederaţie sindicală a sectorului privat, după o noapte de dezbateri ale celor trei partide ale coaliţiei de guvernare despre un nou plan de rigoare.

Marţi, peste 20.000 de persoane au manifestat la Atena şi Salonic în cadrul primei greve generale din anul 2012, cauzată de noul set de măsuri de rigoare care se preconizează a fi impuse Greciei.

Socialistul Giorgios Papandreou, conservatorul Antonis Samaras şi liderul extremei-dreapta Giorgios Karatzaferis, au ajuns la un acord în timpul nopţii de miercuri spre joi asupra "tuturor aspectelor planului cu o singură excepţie", conform unui comunicat emis de serviciile premierului grec, Lucas Papademos, care speră să încheie un acord cu aceştia înainte de reuniunea Zonei Euro de joi seara.

Susţinearea acestora pentru setul de măsuri reclamate de Grecia este condiţia necesară pentru deblocarea unui al doilea împrumut internaţional vital.

Fără acest nou ajutor, estimat ca fiind de peste 130 de miliarde de euro, Grecia se expune la o incapacitate de plată pe 20 martie.

Ministrul Finanţelor, Evangelos Venizelos, care se afla joi la Bruxelles, speră că miniştrii Finanţelor zonei euro vor lua o "decizie pozitivă" în privinţa noului plan de ajutorare, în condiţiile în care nu rămân decât "600 de milioane de euro" de economisit "dintre care 325 de milioane de euro vor fi obţinuţi prin scăderea pensiilor", conform purtătorului de cuvânt al Guvernului, Pantelis Kapsis.

Alin Constantin Pilat, alin.pilat@mediafax.ro

Citește și: