37 vizualizări 3 nov 2009

"Epidemia de gripă se va sfârşi în ţara noastră după campania electorală pentru prezidenţiale", a descris Volodimir Litvin, preşedintele Radei Supreme (Parlamentul) de la Kiev, situaţia din Ucraina. Înaintea alegerilor din 17 ianuarie, ţara este curpinsă de un val de isterie cu efecte mult mai grave decât pandemia propriu-zisă, în timp ce pentru politicieni, tema a devenit în aceste zile centrul campaniei electorale.

La 46 milioane de locuitori, Ucraina are circa 200.000 de persoane înregistrate cu viroze respiratorii şi 67 decese din această cauză. Numai între unul şi patru se datorează cu certitudine virusului AH1N1.

Toate intervenţiile publice ale premierul Iulia Timoşenko din utlrimele zile au fost legate de "combaterea" AH1N1. Ea a comandat 700.000 de doze de vaccin de la compania elveţiană Roche, a achiziţionat 16 tone din medicamentul antiviral Tamiflu şi a ordonat ca, în câteva zile, producţia internă de măşti chirurgicale să crească până la un milion pe zi.

Timoşenko vrea să instituie şi o reţea naţională de farmacii de stat, prin care să fie livrate medicamentele, pentru a se evita speculatorii de pe piaţa neagră. Toate acţiunile ei nu au atras decât ironiile Opoziţiei, care o consideră "primul epidemiolog al ţării".

Iuşcenko îşi creează o structură paralelă de combatere a gripei

Preşedintele Viktor Iuşcenko, rival în alegerile prezidenţiale al lui Timoşenko, o acuză că nu controlează situaţia, solicitând ajutorul SUA, UE şi al NATO. Încă o dată, el a apelat la aceiaşi "prieteni" care n-au avut cu ce să-l ajute în criza gazului, nici în luările sale de poziţie contra Rusiei angajate în conflictul cu Georgia, nici nu au invitat Ucraina să adere la Alianţa nord-atlantică. Iuşcenko a declarat că transportul de medicamente din Elveţia, recepţionat la aeroport de rivala sa, "soseşte în Ucraina la ordinul preşedintelui" şi a plecat pe urmele ei, să viziteze regiunile în carantină.

Mai mult, preşedintele şi-a creat propriile structuri de "combatere" a AH1N1 - un Consiliu de Securitatea Naţională dedicat acestei probleme. Sosit la Liov, oraşul cu cele mai multe cazuri de gripă porcină, el a dat dispoziţii prentru eradicarea epidemiei între "cinci şi şapte zile".

De isteria generală profită şi Viktor Ianukovici - cel învins, în 2004, de "Revoluţia Oranj" şi marele favorit al sondajelor de acum - care a împărţit măşti chirurgicale jurnaliştilor şi deputaţilor. Partidul Regiunilor, condus de el, a organizat o strângere de fonduri pentru conaţionalii din vest, afectaţi de gripa porcină, în sudul şi estul rusofon al ţării.

Prilej de harţă politică şi în Canada

Deputaţii canadieni s-au reunit de urgenţă luni seara în Camera Comunelor, convocaţi de preşedintele Parlamentului în cadrul unei dezbateri speciale asupra epidemiei de gripă A H1N1. Reuniunea a avut loc la solicitarea opoziţiei, care acuză Guvernul de o proastă administrare a crizei. Vaccinarea a demarat haotic săptămâna trecută - în contextul unui al doilea val de contaminare, canadienii au luat cu asalt centrele de vaccinare, forţând autorităţile să lanseze apeluri la calm şi răbdare, la acest sfârşit de săptămână. În opinia partidelor de opoziţie, în frunte cu liberalii, Guvernul conservator al premierului Stephen Harper nu şi-a îndeplinit responsabilităţile, fiind incapabil să permită majorităţii populaţiei să fie vaccinată înaintea perioadei de vârf a pandemiei.

Citeşte şi Preşedinţia după şedinţa CSAT: Situaţia din România e sub control. Vor fi suplimentate fondurile pentru echipamente, medicamente şi vaccinuri

Pandemia politică l-a răpus pe Cercel. Boc ne îndeamnă să fim cu toţii "agenţi antigripă"

După 24 de ore de aşteptare, Mircea Badea, suspect de gripă porcină: "Am primit telefonic rezultatul..."

Cu mască sau fără mască - doi specialişti, două păreri

Învăţătorii predau cu masca pe faţă, elevii - întâmpinaţi cu dezinfectant

Copiii vor fi vaccinaţi abia la anul. Injecţia anti-AH1N1 nu a putut fi testată în timp util. Vezi aici calendarul vaccinării

Citește și: