12 vizualizări 11 mar 2008

Democraţii americani au suferit o gravă lovitură de imagine ieri, după ce nimeni altul decât guvernatorul New Yorkului, Eliot Spitzer, a fost identificat drept „Clientul 9” al unei prostituate de lux, surprins într-o înregistrare a Biroului Federal de Investigaţii. Spitzer nu a dat nici un fel de indicaţii cu privire la viitorul carierei sale politice, însă surse ale publicaţiei New York Times au sugerat că guvernatorul ia în serios posibilitatea demisiei din funcţie. Culmea este că acelaşi guvernator s-a făcut remarcat prin „lupta” împotriva corupţiei şi reţelelor de prostituţie!

Reţea de prostituţie

New York Times a început să investigheze implicarea lui Spitzer într-o reţea de prostituţie după ce procurorii au cerut arestarea, la sfârşitul săptămânii trecute, a patru persoane acuzate că ar conduce reţeaua „Emperor’s Club V.I.P”. La o oră după ce cotidianul a publicat, în ediţia online, un articol în care Spitzer era identificat în persoana „Clientului 9” din convorbirile înregistrate de agenţii federali, guvernatorul a ţinut o conferinţă de presă în care şi-a cerut, concis, scuze. „Nu am reuşit să mă ridic la standardele pe care mi le-am stabilit. Acum încerc să recâştig încrederea familiei mele”, a declarat Spitzer, care a venit la conferinţa de presă însoţit de soţia sa, Silda. El a ieşit trântind uşa când jurnaliştii l-au întrebat dacă va demisiona.

În înregistrările FBI-ului, Spitzer poate fi auzit (şi citit în transcriptul depus de procurori la tribunal) cum aranjează sistemul de plată şi modul de întâlnire cu o prostituată din New York la un hotel din Washington. Întâlnirea, care a avut loc luna trecută, l-a costat pe Spitzer nici mai mult nici mai puţin de 4.300 de dolari, şi, în plus, conform anchetatorilor, nu ar fi fost pentru prima dată când „Clientul 9” a apelat la acest serviciu de prostituţie şi la „Kristen”, o „americancă, mignonă, brunetă, foarte drăguţă”.

Conform actelor depuse la tribunal, „Clientul 9” s-a întâlnit cu Kristen în camera 871 din Hotelul Mayflower din Washington, unde guvernatorul s-a cazat sub numele de George Fox. Acest nume nu este deloc întâmplător: este al unui colaborator şi donator al lui Spitzer, care s-a declarat foarte uimit când jurnaliştii l-au anunţat că prietenul său i-a folosit numele pentru o întâlnire cu o prostituată. Deocamdată nu este limpede ce îi va aduce viitorul lui Spitzer, în condiţiile în care republicanii şi unii colegi democraţi îi cer foarte vocal demisia. Spitzer este unul dintre „superdelegaţii” de la convenţia democrată şi îi promisese ajutor lui Hillary Clinton, care se vede acum prinsă între ciocan şi nicovală, între a-i cere demisia şi a-l dori în continuare în funcţie, notează NBC.

Info plus:

Poate fi pus sub acuzare

Deşi procurorii federali pun foarte rar sub acuzaţie clienţii într-un caz care implică prostituţie, Spitzer ar putea totuşi fi pus sub acuzare, în baza Legii Mann, din 1910, care tratează drept infracţiune transportarea cuiva dintr-un stat în altul în scop de prostituţie. Spitzer a chemat-o pe Kristen de la New York la Washington, ba chiar i-a plătit şi biletul de tren, ceea ce l-ar incrimina în acest caz.


Citește și: