330 vizualizări 7 apr 2017

"Guvernul Marii Britanii susţine în totalitate acţiunea Statelor Unite, despre care credem că reprezintă un răspuns adecvat, în urma atacului barbar cu arme chimice lansat de regimul sirian, şi urmăreşte să descurajeze alte atacuri de acest fel", a declarat un purtător de cuvânt din Downing Street.

De asemenea, premierul australian, Malcolm Turnbull, a declarat că "sprijină puternic" decizia SUA de a lansa un atac militar asupra unei baze militare din Siria, catalogându-l drept o acţune "calibrată, proporţionată" care transmite un mesaj puternic regimului sirian. Turnbull a precizat, totodată, că Australia se afla în plin proces de discuţii cu aliaţii săi despre paşii următori, adăugând faptul că atacul transmite, în acelaşi timp, un semnal că lumea nu va mai tolera utilizarea armelor chimice, potrivit The Guardian.

Aceeaşi susţinere a afişat-o şi Israelul, prin vocea premierului Benjamin Netanyahu, care a anunţat că ”susţine în întregime” atacul SUA în Siria, adăugând că acesta transmite ”un mesaj clar şi puternic”, informează BBC News.

"Atât verbal, cât şi în acţiune, preşedintele Donald Trump a transmis astăzi un mesaj clar şi puternic că folosirea şi răspândirea armelor chimice nu va fi tolerată”, a afirmat premierul israelian.

”Israelul susţine în întregime decizia lui Donald Trump şi speră că acest mesaj faţă de acţiunile îngrozitoare ale regimul Assad nu va rezona numai în Damasc, ci în Teheren, Phenian şi oriunde altundeva”, a adăugat Benjamin Netanyahu.

Statele Unite au lansat un atac cu rachete asupra unei baze militare din Siria, ca reacţie la atacul chimic din urmă cu câteva zile, atribuit administraţiei al Assad şi în care au murit aproape 90 de persoane, între care mulţi copii.

"În această noapte am ordonat un atac militar asupra bazei aeriene din Siria de unde a fost lansat atacul chimic. Este de interes naţional vital în planul securităţii pentru SUA să prevină şi să descurajeze răspândirea şi utilizarea armelor chimice mortale. Nu poate fi nicio contestare în privinţa faptului că Siria a utilizat arme chimice interzise, încălcând obligaţiile care îi revin în baza Convenţiei privind interzicerea armelor chimice şi ignorând presunea Consiliului de Securitate al ONU. Încercările anterioare de a-i schimba comportamentul lui Assad au eşuat şi au eşuat cu consecinţe dramatice", a declarat preşedintele SUA, Donald Trump, la puţin timp după lansarea atacului.

Departamentul american al Apărării a anunţat la 4.40, ora Siriei, (4.40, ora României), că 59 de rachete de croazieră Tomahawk au fost lansate de la bordul unor distrugătoare aflate în estul Mării Mediterane.

Bombardardamentul Statelor Unite este o ripostă faţă de recentul atac chimic produs recent în orăşelul Khan Sheikhoun, situat în provincia siriană Idlib.

Baza aeriană atacată de Statele Unite se află în zona Shayrat, în provincia Homs.

La scurt timp, Administraţia Bashar al-Assad a confirmat că Statele Unite au lansat un atac asupra unei baze militare siriene, precizând că s-au înregistrat victime, după ce Rusia, principalul aliat internaţional al Siriei, atrăsese atenţia că un astfel de atac va avea consecinţe grave.

"Una dintre bazele noastre militare din centrul ţării a fost vizată în această dimineaţă de un atac cu rachete american şi există decese", a transmis armata siriană, citată de agenţia oficială SANA.

"Rusia avea semnale directe că se pregătea o operaţiune militară împotriva Siriei; iniţiatorii operaţiunii vor purta responsabilitatea consecinţelor", a avertizat Vladimir Safronkov, adjunctul ambasadorului rus la Naţiunile Unite.
 

Citește și: