Andrei Luca POPESCU
28167 vizualizări 29 oct 2015

Moţiunea de cenzură a fost depusă de 42 de deputaţi ai comuniştilor şi socialiştilor de la PCRM şi PSRM, conduse de fostul preşedinte Vladimir Voronin, respectiv de Igor Dodon, şi a fost votată de 65 de deputaţi, primind şi sprijinul Partidului Democrat, condus de Marian Lupu. Partidul Democrat al lui Lupu face parte din alianţa proeuropeană care susţinea Guvernul Streleţ - Alianţa pentru Integrare Europeană.

Unul dintre cei mai marcanţi membri ai PDM este controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc, fost deputat al formaţiunii politice până în vara acestui an. Plahotniuc a fost acuzat de fostul premier Vlad Filat, atunci când i s-a ridicat imunitatea pentru a fi anchetat în dosarul „Jaful secolului”, că se află în spatele unei încercări de destabilizare a Guvernului şi că doreşte organizarea de alegeri anticipate.

Valeriu Streleţ a fost acuzat în textul moţiunii că este implicat în actele de corupţie de la Banca de Economii, unde a avut loc aşa-numitul „jaf al secolului”, în urma căruia au dispărut în jur de 1 miliard de dolari, precum şi că a încercat să îi ţină spatele fostului premier Vlad Filat, pus sub acuzare în acest caz, alături de afaceristul Ilan Shor, ales primar la Orhei.

De asemenea, moţiunea a atacat faptul că Streleţ a cerut demiterea şefului Centrului Naţional Anticorupţie, care anchetează dosarul în care este implicat şi Filat. În moţiune, Streleţ a fost acuzat şi că asupra lui planează suspiciuni de corupţie, prin „facilitarea activităţii” unor firme implicate în „jaful secolului”, folosite la scoaterea banilor din bancă - Caravita şi Bioprotect.

„Considerăm inacceptabil atitudinea şi comportamentul domnului prim-ministru din ultimele două săptămâni. Au fost acţiuni care nu au fost de înţeles. Îi reproşăm domnului prim-ministru că împreună cu Vlad Filat au stat în spatele protestelor împotriva membrilor de alianţă. Am aşteptat ca după nenumărate discuţii cu colegii noştri să revină în alianţă. Domnia sa nu demonstrează capacitate de a scoate ţara din criză. Îl acuzăm pe prim-ministrul de obstrucţionare a investigării fraudelor de la Banca de Economii. A încercat să demită şeful Centrului Naţional Anticorupţie. Noi nu avem acum majoritate parlamentară, iar domnul premier nu a înţeles acest lucru. A încercat să aducă argumente cu un vot din închisoare”, a declarat Marian Lupu, liderul Partidului Democrat din Moldova, conform site-ului deschide.md.

Potrivit legislaţiei, în cel mult trei zile, Cabinetul de miniştri va trebui să-şi dea demisia, iar şeful statului va desemna un nou prim-ministru, conform Unimedia. Ulterior, într-un interval de 15 zile, premierul desemnat va prezenta Parlamentului propunerile pentru noul Cabinet. Dacă acesta va fi acceptat de deputaţi, noii miniştri vor putea depune jurământul.

În situaţia în care deputaţii vor respinge noul Cabinet şi programul de guvernare, şeful statului poate dizolva Parlamentul şi convoca alegeri parlamentare anticipate.

Guvernul condus de Valeriu Streleţ a fost votat de Parlament la 30 iulie 2015, cu voturile a 52 de deputaţi PLDM, PD şi PL.

Reacţia României. MAE: „Trebuie să prevaleze mandatul pro-european încredinţat de cetăţeni la alegerile legislative”

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a reacţionat printr-un comunicat de presă, considerând că „în contextul complex din vecinătatea estică, stabilitatea Republicii Moldova trebuie sa fie prima prioritate după care să se ghideze în acest moment acţiunea tuturor forţelor politice responsabile. În egală măsură, în acest context, trebuie să prevaleze mandatul pro-european încredinţat de cetăţeni la alegerile legislative din noiembrie 2014, reconfirmat la alegerile locale din iunie 2015”.

MAE mai anunţă că aşteaptă formarea cât mai rapidă a unui nou Guvern, care „să pună în aplicare, în mod coerent şi consecvent, un program construit pe asigurarea stabilităţii Republicii Moldova, remedierea dificultăţilor socio-economice curente şi avansarea pe traseul european”.

Citește și: