Marian Avram
1978 vizualizări 28 oct 2017

Această decizie vine după ce Parlamentul regional al Cataloniei a votat o declaraţie de independenţă şi după ce Senatul spaniol a aprobat aplicarea articolului 155 din Constituţie privind suspendarea autonomiei regiunii.

În plus, toate structurile regionale - politice, economice şi de securitate - vor trece în subordinea directă a Madridului. 

De asemenea, ministerul spaniol de Interne a decis, vineri seara, destituirea din funcţie a şefului Poliţiei catalane, ca parte a măsurilor pentru preluarea controlului asupra regiunii Catalane, iar Executivul de la Madrid afirmă că va controla peste 30.000 de agenţi ai forţelor de ordine din regiune.

Potrivit presei spaniole, Guvernul naţional va controla în regiunea catalană aproximativ 33.000 de reprezentanţi ai forţelor de ordine. Mai mulţi ofiţeri ai Poliţiei din Catalonia au transmis o scrisoare ministrului spaniol de Interne, Juan Ignacio Zoido, în care au precizat că îşi menţin angajamentul faţă de constituţie şi că vor menţine ordinea legală în regiune, relatează El Mundo.

Guvernul Spaniei a decis vineri dizolvarea Executivului şi Parlamentului din Catalonia şi organizarea de alegeri anticipate în decembrie. 

Parlamentul de la Barcelona a aprobat cu 70 de voturi pentru, 10 împotrivă şi două abţineri rezoluţia care prevede iniţierea procedurilor de proclamare a independenţei Cataloniei faţă de Spania şi crearea unei republici independente. 

 Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a lansat un apel la calm şi a avertizat că statul spaniol va restabili rapid ordinea constituţională în Catalonia, care şi-a proclamat independenţa.

"Lansez un apel la calm. Principiile statului de drept vor fi restabilite rapid" în Catalonia, a declarat Mariano Rajoy, citat de cotidianul El Pais. 

La scurt timp, Senatul Spaniei a decis aplicarea articolului 155 din Constituţie, prin care preia practic controlul asupra regiunii, odată cu suspendarea autonomiei.  Articolul 155 din Constituţia spaniolă a fost activat, pentru prima dată în istoria democratică a ţării de după dictatura autoritaristă a lui Franco.

Totodată, Parchetul General din Spania vrea să iniţieze o procedură judiciară împotriva premierului Cataloniei, Carles Puigdemont, suspectat de rebeliune, faptă pentru care riscă zeci de ani de închisoare.

Guvernul Spaniei s-a întrunit în şedinţă de urgenţă şi doreşte să stabilească o serie de măsuri administrative, inclusiv dizolvarea instituţiilor autonome din Catalonia, pentru a prelua controlul imediat asupra regiunii. 

Citește și: