Gandul.info
Marian Avram
5996 vizualizări 11 oct 2017

„Vă prezint poziţia guvernului, pentru că angajamentul faţă de claritate este important având în vedere confuzia generată de evenimentele de ieri din Catalonia. Guvernul spaniol îi va cere guvernului catalan să clarifice dacă a declarat sau nu independenţa. Această cerinţă este necesară înainte de a activa Articolul 155 din Constituţie. Vrem să oferim certitudini pentru cetăţenii spanioli. Dacă Puigdemont respectă legea, se va sfârşi o perioadă de ilegalitate şi incertitudine. Este ceea ce toată lumea speră, pentru a pune capăt situaţiei cu care se confruntă Catalonia. În răspunsul la solicitarea noastră, domnul Puigdemont are posibilitatea de a răspunde multor apeluri de a reveni în legalitate. Pacea şi liniştea trebuie restaurate. Voi continua să acţionez cu prudenţă", a spus Rajoy.

Articolul 155 din Constituţia Spaniei funcţionează ca o regulă de coerciţie, cu utilizare excepţională, pentru cazul în care o comunitate autonomă nu respectă obligaţiile impuse de Constituţie sau de alte legi. Prin urmare, Guvernul de la Madrid poate declanşa suspendarea autonomiei Cataloniei.

„În cazul în care o Comunitate Autonomă nu respectă obligaţiile impuse de Constituţie sau de alte legi sau acţionează într-un mod care subminează grav interesul general al Spaniei, Guvernul, după aprobarea cu majoritate absolută din partea Senatului, poate adopta măsurile necesare pentru a obliga preşedintele Comunităţii Autonome să aplice aceste obligaţii şi să protejeze interesul general menţionat. Pentru executarea măsurilor prevăzute în secţiunea anterioară, Guvernul poate să transmită instrucţiuni tuturor autorităţilor Comunităţilor Autonome", prevede articolul 155 din Constituţia Spaniei.

Mariano Rajoy, prim-ministrul Spaniei, a cerut ca Executivul să se întrunească de urgenţă la începutul zilei de miercuri pentru a decide paşii următori. Recent, Rajoy a promis să folosească toate mijloacele de care dispune pentru a bloca independenţa regiunii catalane.

Imediat după ce mai mulţi lideri catalani au semnat o declaraţie de independenţă, vicepremierul spaniol Soraya Saenz de Santamaria a declarat că Puigdemont este „o persoană care nu ştie unde se află, unde merge sau încotro vrea să se îndrepte”.

Potrivit presei spaniole, Cabinetul de la Madrid are la îndemână o serie de măsuri excepţionale pentru a răspunde acţiunii separatiştilor catalani. În primul rând este vorba de activarea, în premieră, a articolului 155 din Constituţie, însă sub notificarea prealabilă a autorităţilor catalane care să aibă termen de două-trei zile. 

Articolul 155 prevede că „dacă o comunitate autonomă nu-şi îndeplineşte obligaţiile impuse prin Constituţie sau alte legi ori acţionează într-un mod care prejudiciază grav interesul general al Spaniei, Guvernul poate, după depunerea unei plângeri la Preşedintele comunităţii autonome care nu a fost soluţionată satisfăcător, lua măsurile necesare pentru a forţa Comunitatea să-şi îndeplinească obligaţiile respective sau pentru a proteja interesul general sus-menţionat, în urma aprobării acordate de majoritatea absolută a Senatului.  În vederea implementării măsurilor prevăzute la alineatul precedent, Guvernul poate emite instrucţiuni pentru toate autorităţile comunităţilor autonome”. 

O altă măsură pe care ar putea să o aprobe Guvernul, ar fi declararea stării de urgenţă, în condiţiile în care consideră că ordinea publică şi constituţională este afectată în mod grav.

CITEŞTE ŞI: Catalonia îşi revendică independenţa, dar vrea negocieri cu Madridul. „Nu suntem infractori sau nebuni, nu avem nimic împotriva Spaniei sau spaniolilor”

Cabinetul spaniol a calificat drept inadmisibil gesul liderului Cataloniei, calificându-l drept „o trădare inadmisibilă”

Carles Puigdemont, liderul Cataloniei, a semnat, marţi seara, alături de alţi lideri regionali, o declaraţie de independenţă faţă de Spania, însă documentul nu va fi implementat în următoarele săptămâni pentru ca liderii regiunii catalane să poarte negocieri cu Guvernul spaniol.

„Astăzi, Catalonia şi-a redobândit suveranitatea deplină. Cerem tuturor statelor şi organizaţiilor internaţionale să recunoască Republica Catalană ca stat independent şi suveran. Solicităm Guvernului catalan să ia toate măsurile necesare pentru a asigura eficienţa acestei declaraţii şi să ia toate măsurile cuprinse în legea tranziţiei pentru a întemeia republica. Constituim Republica Catalană, ca stat independent şi suveran, de drept, democratic şi social”, se arată în declaraţia semnată de Puigdemont.

Vicepreşedintele guvernului de la Madrid, Soraya Saens de Santamaria, a declarat marţi noapte că Puigdemont a aruncat catalanii în cea mai mare incertitudine. În opinia sa, liderul catalan „nu ştie unde este, unde merge sau cu cine."

 

 

Citește și: