Gandul.info
Maria Bîrnaure
821 vizualizări 20 ian 2018

Vineri, Congresul american s-a văzut nevoit să ia o decizie importantă, menită să asigure continuarea procesului de finanţare a Guvernului. Totuşi, în urma unui vot strâns dat târziu în noapte, senatorii au hotărât să oprească finanţarea Guvernului american, astfel că acesta şi-a oprit activitatea pentru prima dată în ultimii patru ani. 

„Închiderea” Guvernului este o lovitură pentru Donald Trump, iar Casa Albă devine un arbitru în al acestui „joc”, de vreme ce partidele de guvernământ se acuză reciproc pentru această situaţie. 

Cu toate că negocierile pentru găsirea unei soluţii vor continua, Guvernul american a rămas, practic, fără bani, lăsând o serie de agenţii federale de pe tot cuprinsul Statelor Unite fără capacitatea de a continua munca. Totuşi, efectul acestei măsuri se va menţine mai slab, având în vedere că măsura intră în vigoare la început de weekend. 

Votul final al Senatului a fost de 50 la 49, în favoarea închiderii. Se pare că această decizie nu a urmărit liniile partidelor, având în vedere că cinci democraţi au votat în favoarea acestei măsuri radicale şi patru republicani s-au declarat împotriva ei. 

Drama din jurul acestei „închideri” a Guvernului va continua peste weekend, de vreme de democraţii caută să ajungă la o înţelegere în privinţa reformei pe tema imigraţiei, principala zonă de dezacord şi în ceea ce priveşte decizia privind funcţionarea Guvernului. 

Trump a declarat, în timpul zilei de vineri, că „închiderea” ar putea fi inevitabilă de vreme ce democraţii „vor imigraţie ilegală şi graniţe slăbite”, aruncând vina pentru această măsură drastică în tabăra adversarilor politici. Preşedintele a făcut apel la democraţi să înceteze să-şi mai dorească imigranţi şi graniţe slăbite şi să se concentreze la binele ţării, spunând că este nevoie de şi mai multe vitorii republicane în 2018. 

Într-un comunicat dat publicităţii după miezul nopţii, Casa Albă a anunţat că nu va mai purta nicio negociere cu Partidul Democrat pe tema imigraţiei, până când măsura „închiderii” Guvernului federal nu va fi oprită. 

„Nu vom mai continua să negociem statutul imigranţilor ilegali în timp ce democraţii ne ţin cetăţenii ostatici cu cerinţele lor fără scrupule”, a explicat secretarul de presă al Casei Albe, Sarah Huckabee Sanders. 

Situaţia creată reprezintă, dincolo de toate acestea, un test pentru preşedintele Trump, care trebuie să dovedească faptul că are abilităţi de negociere şi de încheiere a unor acorduri. 

Această situaţie inedită apare la aniversarea unui an de mandat al lui Donald Trump şi ar puta avea repercusiuni importante, mai ales în ceea ce priveşte alegerile intermediare din noiembrie 2018. 

Citește și: