Clarice DINU
21065 vizualizări 20 apr 2018

„Premierul român a prezentat în şedinţa de joi a guvernului un proiect de rezoluţie privind mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. Propunerea depinde acum de aprobarea ministerelor, scrie Haaretz, într-un articol cu titlul „Sfidând politica UE, România propune mutarea ambasadei la Ierusalim”. 

Potrivit sursei citate, demersul vine după vizita la Bucureşti a ministrului adjunct al afacerilor externe al Israelui, care a susţinut, în timpul discuţiilor, că deciza relocării la Ierusalim a ambasadei SUA deschide „o fereastră istorică de oportunitate”. 

„E timpul să alegeţi să staţi de partea dreaptă a istoriei şi să fiţi unul din pionierii ţărilor care îşi mută ambasada în capitala noastră, Ierusalim”, a spus oficialul israelian. 

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat joi seara că Guvernul a a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea efectivă a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim.

”Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentreu mutarea efectivă a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. Poate părea un lucru puţin important. Are valoare simbolică uriaşă acest gest al nostru, în primul rând o valoare simbolică pentru un stat care are o influenţă nemaipomenită în lume, un stat, Israelul, cu care noi avem relaţii speciale de foarte mulţi ani, un stat în care sunt peste 500.000 de români, are o valoare foarte mare pentru administraţia americană. Suntem practic a doua ţară care facem acest lucru. Mutarea ambasadei la Ierusalim poate şi cred că va aduce nişte beneficii pe termen şi scurs, şi mediu şi lung pentru România. Trebuie să folosim această şansă uriaşă”, a declarat la Antena 3 Liviu Dragnea.

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat anunţul făcut de Guvernul PSD şi de Liviu Dragnea privind mutarea ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, susţinând că astfel de decizii nu se iau în pripă, iar ultimul cuvânt îl are preşedintele. Mai mult, şeful statului afirmă că nu a fost informat de acest demers şi precizează că, în acest moment, „relocarea ambasadei României în Ierusalim ar reprezenta o încălcare a dreptului internaţional relevant”.

Citește și: