Silviu Bănilă
916 vizualizări 18 nov 2014

Kissinger a fost considerat parţial responsabil pentru bombardamentele cu napalm din Vietnam, Cambodgia şi Laos, în urma cărora au murit sau au fost schilodiţi mii de civili. Acelaşi personaj a organizat puciul împotriva preşedintelui chilian Salvador Allende şi a fost acuzat că ştia de tentativele de asasinat ale CIA.

Kissinger a scris recent a 17-a carte din cariera sa de observator politic şi militar, „Ordinea Mondială”. „Suntem ameninţaţi de haos, de armele de distrugere în masă şi terorismul transfrontalier. Există un fenomen al teritoriilor neguvernate, care are un impact major asupra haosului global”, a declarat Kissinger în interviul acordat celor de la SPIEGEL.

„Sper să fim îndeajuns de înţelepţi încât să nu declanşăm un război de treizeci de ani. Crimeea e un caz special, Ucraina a făcut parte mult timp din Federaţia Rusă. Anexarea acestei peninsule nu a fost sinonimă cu o cucerire globală. Nu seamănă cu momentul în care Hitler a intrat în Cehoslovacia”, a mai spus Henry Kissinger, cu privire la criza din Ucraina.

Kissinger a vorbit şi despre şansele lui Hillary Clinton de a ajunge preşedintele Statelor Unite ale Americii: „Hillary este o prietenă de a mea, o persoană puternică. Poate servi cu succes funcţia de preşedinte al SUA”.

Potrivit lui Kissinger, America are credinţa că poate schimba lumea nu doar prin diplomaţie, ci şi prin acţiuni militare. Europa nu percepe lucrurile în acest mod, spune fostul Secretar de Stat în timpul administraţiilor preşedinţilor Richard Nixon şi Gerald Ford.

Inevitabil, Henry Kissinger a fost abordat şi cu privire la strategia sa din timpul războiului dus de americani în Vietnam. „Am studiat aceste lucruri şi am scris o carte despre Vietnam, intitulată „Ending the Vietnam War”, în care rememorez ce s-a întâmplat acolo. Trebuie să vă reamintiţi că administraţia mea a moştenit războiul din Vietnam. Mulţi soldaţi au fost detaşaţi acolo de preşedintele Johnson. Administraţia Nixon a demarat retragerea graduală a soldaţilor începând cu 1971. Am acţionat prudent, în funcţie de convingerile mele”, a declarat Kissinger.

Kissinger a subliniat că Europa ar trebui să-şi asume un rol mai activ în stabilirea ordinii mondiale. „În urmă cu un secol, Europa avea monopolul asupra ordinii globale. În prezent, este preocupată doar de sine însăşi. Germania este cea mai importantă ţară din Europa şi ar trebui să aibă un rol mai activ pe plan extern. O respect foarte mult pe doamna Merkel şi cred că este persoana potrivită la conducerea Germaniei. Am fost prieten cu toţi cancelarii germani de până acum”.

Citește și: